От х:

Днес в x:

Пожари вилнеят в САЩ и Канада, Британска Колумбия обяви извънредно положение

Западната провинция на Канада Британска Колумбия обяви извънредно положение във вторник, като се очаква горските пожари да станат още по-големи през следващите дни поради силни жеги и ветрове.

"Стигнахме до критична точка", каза министър на обществената безопасност на провинцията Майк Фарнуърт, който обяви извънредно положение. Решението дава възможност на властите да организират масови евакуации и да осигурят спешно настаняване за евакуираните, добави той.

Наредана е евакуацията на около 5700 души в провинцията във вторник - повече от два пъти повече от броя за предходния ден, тъй като застрашеният регион нараства.

Около 32 000 жители са поставени в готовност.

"Моля, подгответе план за евакуация за вашето семейство", каза Клиф Чапман, директор на оперативната служба в службата за горски пожари в Британска Колумбия.

Пожари опустошават Западна Канада и западното крайбрежие на САЩ от няколко седмици след горещата вълна в края на юни, която експертите обвързаха с изменението на климата.

Чапман каза, че около 3000 квадратни километра вече са изгорели в Британска Колумбия - над три пъти повече от средната площ, която обикновено е опожарена към този момент през годината.

Провинцията има близо 300 активни горски пожара, подсилвани от горещото и сухо време, което се очаква да продължи и през следващите дни, и силните ветрове, които могат да разпространят пламъците.

Особено засегнати са вътрешността и югозападната част на Британска Колумбия, включително част от границата й със САЩ. В момента над 3000 пожарникари се борят с пожари в цялата провинция.

В Съединените щати горят над 80 големи пожара, най-големият от които е в тихоокеанския северозападен щат Орегон. Там са изгорели почти 390 000 декара. Димът стигна чак до източните части на САЩ и Канада, части от които бяха обвити в сива мъгла от пушек във вторник.

Службите за опазване на околната среда на щата Ню Йорк издадоха предупреждение за качеството на въздуха.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини