От х:

Днес в x:

Службата "Коперник": Пожарът в Гърция е най-големият на европейска земя от години

Пожарите в Гърция продължават седми ден, унищожавайки десетки хиляди хектари земя само в североизточната част на страната, в това, което според службата на ЕС по изменението на климата "Коперник" е най-големият регистриран горски пожар на европейска територия от години, предаде "Ройтерс".

"Гърция преминава през най-трудната година, що се отнася до климатичните условия в историята на отчитането и събирането на метеорологични данни", каза правителственият говорител Павлос Маринакис на редовен брифинг.

Пожарникарите се борят с 517 горски пожара, избухнали в Гърция от миналия петък, допълни той, подхранвани от високи температури и в някои случаи от бурен вятър.

Макар летните горски пожари да са често срещани в Гърция, правителството казва, че условията, които учените свързват с климатичните промени, са ги направили по-интензивни тази година.

"Комбинацията от високи температури, суша и ветрове за съжаление създават идеалните условия за горски пожари с екстремен характер", каза Маринакис, допълвайки, че "лятото е много трудно".

В публикация в социалната медийна платформа X, известна преди като "Туитър", "Коперник" каза, че горският пожар в Североизточна Гърция, започнал в събота близо до град Александруполис, е "най-големият регистриран на европейска територия от години", като досега са изгорели общо 72 344 хектара.

Пожарът продължава да гори и днес.

Стотици хора трябваше да напуснат домовете си, за да избягат от огъня, а болнични пациенти бяха евакуирани за кратко на ферибот по-рано тази седмица.

Досега полицията е арестувала трима души по подозрение за умишлен палеж.

Властите съобщиха в петък, че овъглено тяло, за което се смята, че е на мигрант, е намерено в гориста местност в североизточния регион Еврос, с което общият брой на загиналите при последния летен пожар достигна 21.

Предполага се, че всички, с изключение на един, са мигранти, а 18 от тях бяха намерени заедно, изгорени до неузнаваемост, близо до село Авантас във вторник.

Горският пожар, който избухна във вторник край Атина, отслабна до петък, след като унищожи домове и кола в района и принуди хората да бягат, често пеша.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини