От х:

Днес в x:

Гърция планира да ваксинира 12-15-годишните

Гръцкото правителство очаква още тази седмица положителна препоръка от консултативната комисия по ваксинациите за разширяване на кампанията по имунизация срещу ковид във възрастовата група 12-15 години, съобщава в. "Катимерини".
Държави, като САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Япония и Италия вече одобриха ваксинацията срещу ковид в тази възрастова група, отбелязва вестникът.

Ваксинацията на младите, макар че мнозинството от тях не развива сериозни симптоми на заболяването, е смятано от гръцкото правителство за важен инструмент в борбата срещу вируса и особено срещу неговите мутации, като се има предвид липсата на ентусиазъм сред значителна част от възрастното население към имунизацията. Друго средство е задължителната ваксинация, първоначално за няколко определени групи, като служителите в домовете за грижи за възрастни хора и болниците. Съответното законодателство се очаква да бъде въведено тази седмица, посочва "Катимерини".

Властите казват, че страната не трябва да влиза в есенния сезон с голям сегмент от населението, който да остава изложен на вируса.

Не само защото много дейности ще се пренесат на закрито, но и защото правителството не може да си позволи да подкрепя затворените бизнеси и неработещите служители без значителни щети за държавните финанси, отбелязва изданието.

Експерти, както и премиерът Кириакос Мицотакис, често повтарят, че до началото на септември най-малко 70 процента от възрастното население трябва да бъде ваксинирано. Това може и да не бъде достатъчно, тъй като се появяват информации, че дори хората, които са приключили ваксинационния цикъл, може да се нуждаят от допълнителна доза шест до осем месеца по-късно, отбелязва "Катимерини".

По данни, валидни към 16 юли, в Гърция са били поставени 9 560 592 дози ваксина. Завършилите ваксинационния цикъл са 4 486 033 души от населението на страната от 10,7 милиона души.

Вчера гръцките здравни власти съобщиха за нови 1558 случая на заразяване и 10 смъртни случая, свързани с Ковид-19. В събота новите случаи бяха 2562, а смъртните случаи - седем.

Общият брой на потвърдените случаи в Гърция нарасна на 457 312, а на жертвите на пандемията - на 12 850.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини