От х:

Днес в x:

Израел обяви спад на ефективността на ваксината срещу Делта варианта през последния месец

Израелското правителство заяви, че анализът му е показал, че ваксината на Pfizer-BioNTech изглежда е по-малко ефективна срещу варианта Delta, в сравнение с други варианти на коронавируса.

В кратко изявление, публикувано в понеделник, правителството заяви, че към 6 юни ваксината осигурява 64% защита срещу инфекцията. През май, когато в Израел доминира Алфа вариантът, а Делта вариантът все още не се беше разпространил масово, ваксината е била 95,3% ефективна срещу всички инфекции.

Правителството допълва, че сега ваксината е 93% ефективна за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализации, в сравнение с 97%, съобщени в медицинското списание The Lancet през май.

В изявлението се цитират данни, но не се предоставят основни данни или други подробности за анализа им. Екип от Еврейския университет заяви в отделно изявление, че е твърде рано да се каже колко влияе Делта вариантът върху ефикасността на ваксината, съобщи CNN.

Д-р Ашиш Джа, декан на Училището за обществено здраве на Университета Браун, също е предпазлив да прави заключения. "Най-добрите данни все още предполагат, че иРНК ваксините предлагат висока степен на защита срещу инфекция и превъзходна защита срещу тежко заболяване. Нека изчакаме повече данни, но от сега ... ако сте ваксинирани, не бих се притеснявал", пише той в туитър.

В друго изявление във вторник израелското министерство на здравеопазването публикува някои данни за заболелостта от COVID-19 и предложи разширено обяснение за защитата на ваксината. Въпреки очевидния спад на способността на ваксината да предотврати всички инфекции по време на разпространението на варианта Делта, изявлението подчертава нейната продължаваща полза при предотвратяване на тежки случаи.

Израел използва ваксината Pfizer за всички на възраст над 12 години и нейното ранно и бързо масово прилагане даде на учените една от първите реални снимки на нейната ефикасност.

Правителството заяви, че спадът в ефикасността се дължи на разпространението на варианта Делта в Израел. Този по-инфекциозен щам на вируса е идентифициран за първи път в Индия по-рано тази година и е известен също като B.1.617.2.

Pfizer заяви, че не може да коментира непубликувани данни, но наскоро публикувано лабораторно проучване, проведено с медицинския клон на Университета в Тексас, установи, че ваксината е ефективна срещу лабораторни версии на Делта и други варианти. Проучването установи, че пълната ваксинация предизвиква имунен отговор, който трябва да се очаква да предпази хората добре от инфекция с новите варианти.

Израел е една от най-ваксинираните страни в света, с повече от 60% от населението, изцяло инокулирани и две трети са получили поне една доза.

Изявлението подчертава голям риск за напред от появата на нови варианти, които могат да избегнат частично защитата, предоставена от ваксините.

Служителите на общественото здраве подчертават, че сегашните данни предлагат добра защита срещу варианта Делта.

Проучване на Public Health England установи този месец, че ваксините Pfizer-BioNTech и Oxford-AstraZeneca са високо ефективни - съответно на 96% и 92% - срещу хоспитализации от варианта Delta след две дози.

Отделно, предварителните констатации на шотландско проучване, публикувано в The Lancet миналия месец, установиха, че ваксината Pfizer осигурява 79% защита срещу всички инфекции от Делта варианта , в сравнение с 92% срещу варианта Алфа. Същото проучване, което анализира данни от 5,4 милиона души в Шотландия, установи, че ваксината Oxford-AstraZeneca предлага 60% защита срещу инфекция с Делта варианта в сравнение със 73% за Алфа варианта.

Установено е, че ваксината на Moderna в лабораторни експерименти работи срещу нови варианти като Делта, каза компанията.

Johnson & Johnson казаха, че лабораторните тестове на неговата еднократна коронавирусна ваксина предполагат, че тя осигурява защита срещу варианта Делта.

Това обаче може да се промени, ако вирусът мутира допълнително. Ето защо лекарите и служителите в общественото здравеопазване искат повече хора да се ваксинират. "Колкото повече позволяваме на вируса да се разпространява, толкова повече възможности има вирусът да се промени", подчерта Световната здравна организация (СЗО) миналия месец.

Израел отмени повечето от ограниченията си за коронавирус в началото на юни. След това правителството върна маските на закрито след скок в случаи, причинени от варианта Делта. Той също така назначи "специален мениджър", който да предотврати навлизането на коронавируса и неговите варианти в Израел, и одобри план за изграждане на постоянно тестово съоръжение на летище Бен Гурион.

През последните няколко седмици страната отчита леко увеличение на ежедневните случаи, но смъртните случаи през последния месец са единични в Израел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини