От х:

Днес в x:

Рядък кален вулкан експлодира в огнен ад над Каспийско море

    Огромните пламъци се виждат от сушата.

    Адският огън на стотици метри в небето пламна над Каспийско море в неделя (4 юли) след масивна експлозия в петролните и газовите находища на Азербайджан. Виновникът? Кален вулкан, казват сега властите.

    Взривът е станал около 21:30 часа местно време (13:30 ч. ET) на около 10 километра от газовото поле Умид, на около 75 км от брега на азербайджанската столица Баку,. Там продължи да гори до понеделник сутринта, според BBC.

    Местните власти първоначално заподозряха инцидент на една от многобройните петролни и газови платформи в района, но по-късно държавната петролна компания SOCAR обяви, че според предварителните разследвания, причина за експлозията е кален вулкан и че нито една от платформите не е била повреден, пише The ​​Guardian.

    Калните вулкани са рядък тип вулкани, които изригват гореща каша от кал и вода вместо лава, което означава, че не са толкова горещи, колкото обикновените вулкани. Те обаче съдържат и високи концентрации на природни газове, които се натрупват вътре в тях, които могат да се възпламенят от искри, създадени от бързо движещи се скали и камъни под повърхността по време на изригванията. Смята се, че това е причината за неотдавнашния огнен ад в Каспийско море.

    В Азербайджан се намират около 400 от приблизително 1000 кални вулкана на Земята, което, заедно с изобилието от запаси от нефт и газ, е спечелило на страната прозвището "Огнена земя", съобщи BBC.

    "Калните вулкани в Азербайджан са едни от най-големите и най-яростните в света", заяви в Twitter Марк Тингей, експерт по геофизика и кални вулкани от университета в Аделаида, Австралия. "Има средно няколко големи изригвания на вулкани от кал всяка година и при много от тях може да има големи пламъци"

    Повечето кални вулкани са разположени на малки острови, създадени от техните изригвания, но някои са скрити под повърхността и образуват временни върхове над водата, когато са активни, каза Тингай.

    Понастоящем се потвърждава, че най-скорошният взрив е станал в калния вулкан на остров Дашли, известен също като Каменна банка Игнатий, казва Тингей.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини