От х:

Днес в x:

Учени възстановяват ДНК на Леонардо да Винчи

Изображение 1 от 5

    Леонардо да Винчи - великият ренесансов художник, изобретател и анатом, има 14 живи роднини от мъжки пол, разкрива нов анализ на родословното му дърво. Новото родословно дърво може един ден да помогне на изследователите да определят дали костите, погребани във френски параклис, принадлежат на италианския гений.

    Историците Алесандро Вецози и Агнезе Сабато са прекарали повече от десетилетие в проследяването на родословието на Леонардо да Винчи, пише Live Science. Тяхната карта обхваща 690 години, 21 поколения и пет фамилни клона и ще бъде жизненоважна, за да могат антрополозите да секвенират ДНК на да Винчи чрез секвениране на ДНК на неговите потомци, казват изследователите.

    Освен установяването на самоличността на възможните му останки, секвенирането на ДНК на художника може също така да даде на учените по-добро разбиране за „неговите необикновени таланти - по-специално, за зрителната му острота, чрез генетични асоциации“, твърдят представители на проекта за ДНК на Леонардо Да Винчи, инициатива, която има за цел да използва генетичната информация за създаване на 3D изображения на да Винчи чрез процес, наречен ДНК фенотипиране.

    Да Винчи е бил художник, архитект, изобретател, анатом, инженер и учен. Предимно самообразовал се, той изписва десетки тайни тетрадки с фантастични изобретения и анатомични наблюдения. Известни скици като "Virtruvian Man", са придружени от записки, които да Винчи кодира със собствена стенография, огледално отзад напред, за да скрие изследванията си от любопитни очи. Заедно с подробни рисунки на човешката анатомия, направени от наблюдения на разчленени трупове, неговите тетрадки съдържат проекти за велосипеди, хеликоптери, танкове и самолети.

    В ново проучване Вецози и Сабато използват исторически документи от архиви заедно с преки сведения от оцелели потомци, за да проследят петте клона на родословното дърво на фамилията да Винчи. Според историците Леонардо е бил част от шестото поколение на рода да Винчи.

    Изследването на фамилната история на да Винчи е трудно, тъй като само един от родителите му може да бъде правилно проследен. Роден извън брака в тосканския град Анчиано, Леонардо да Винчи е син на флорентинския адвокат Сер Пиеро да Винчи и селянка на име Катерина. Изследванията на Мартин Кемп, историк в Оксфордския университет, показват, че Катерина е била 15-годишно сираче по време на раждането на да Винчи, съобщава Live Science. На 5-годишна възраст младият да Винчи е отведен в семейното си имение в град Винчи (от което семейството му е взело фамилното име), за да живее при своите баба и дядо.

    Когато да Винчи умира на 2 май 1519 г. на 67-годишна възраст, той няма деца (за които да се знае) и останките му са загубени, което означава, че няма надеждна ДНК за анализ. В резултат на това части от неговия произход са обвити в мистерия.

    Оригиналното погребение на Леонардо е записано в параклиса "Сен Флорентен" в Шато д'Амбоаз, имение във долината на Лоара във Франция. Параклисът е оставен да се руши след Френската революция и по-късно разрушен. Според разкази на съвременници, цял скелет е бил ексхумиран от мястото и е преместен в близкия параклис "Сен Юбер", но дали всъщност костите са на Леонардо, остава загадка.

    Новото родословно дърво, което започва от 1331 г. със семейния патриарх Микеле, разкрива 14 живи роднини с разнообразни професии, включително офис служители, сладкар, ковач, тапицер, продавач на порцелан и художник.

    Изследователите ще определят дали човешките останки от параклиса на долината на Лоара принадлежат на да Винчи, като сравняват Y хромозомата в тези кости с Y хромозомата, принадлежаща на мъжете роднини на да Винчи. Y хромозомата се предава от баща на син и остава практически непроменена до 25 поколения, според изследователите.

    В допълнение, намирането на фрагменти от генетичния код на да Винчи може да помогне на историците на да проверят автентичността на произведения на изкуството, бележки и записки, за които се предполага, че са създадени от италианския ренесансов гений, чрез сравняване на откритата негова ДНК със следи от ДНК върху парчетата.

    Изследователите са публикували своите открития в списание Human Evolution.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини