От х:

Днес в x:

Смарт технологиите не ни правят по-глупави

Интелектът тръгва при хората (и животните) от умението да се възползват от всяка възможност и всеки инструмент, който имат под ръка. И да си изработват сами нужните инструменти. Просто казано, колкото са интелигентни инструментите ти, толкова си интелигентен и ти. Иначе науката си има начини да измерва интелигенстността както на хората, така и на делфини, октоподи и врани.

Има много негативи, свързани със смарт технологиите - деформацията на врата, текстовите съобщения и шофирането, синята светлина. Но има и нещо положително - дигиталната ера не ни прави глупави, казва експертът от Университета в Синсинати Антъни Чемеро.

"Въпреки заглавията, няма научни доказателства, които да показват, че смартфоните и цифровите технологии увреждат нашите биологични когнитивни способности"“, казва професорът по философия и психология от UC, който е съавтор на статия в тази връзка, публикувана в Nature Human Behaviour.

В статията Чемеро и колегите му от училище по мениджмънт Ротман в Университета в Торонто, разясняват еволюцията на дигиталната ера, обяснявайки как интелигентните технологии допълват мисленето, като по този начин помагат да превъзхождаме.

"Това, което изглежда правят смартфоните и цифровите технологии, е да променят начините, по които ангажираме нашите биологични когнитивни способности", казва Чемеро и добавя "тези промени всъщност са когнитивно полезни".

Например, казва той, вашият смартфон знае пътя до бейзболния стадион, така че не се налага да търсите карта или да питате за упътване, което освобождава мозъчната енергия да мисли за нещо друго. Същото важи и в професионална обстановка: "Не решаваме сложни математически задачи с химикал и хартия нито запаметяваме телефонни номера през 2021 г."

Компютрите, таблетите и смартфоните, казва той, функционират като спомагателни, служейки като инструменти, които са добри за запаметяване, изчисляване и съхраняване на информация и представяне на информация, когато имате нужда от нея.

Освен това интелигентната технология увеличава уменията за вземане на решения, които трудно бихме могли да постигнем сами, казва водещият автор на статията Лоренцо Чекути, доктор по медицина. кандидат в университета в Торонто. Използването на GPS технология на нашите телефони, казва той, може не само да ни помогне да стигнем до там, но ни позволява да изберем маршрут въз основа на условията на движение. "Това би било предизвикателна задача, когато карате в непознат град."

Чемеро добавя: "Слагате цялата тази технология заедно с гол човешки мозък и получавате нещо, което е по-умно ... и резултатът е, че ние, допълнени от нашата технология, всъщност сме способни да изпълняваме много по-сложни задачи, отколкото бихме могли с нашите биологични способности."

Въпреки че може да има други последици от интелигентните технологии, да ни "правят глупави не е една от тях", казва Чемеро.

Lorenzo Cecutti et al, Technology may change cognition without necessarily harming it, Nature Human Behaviour (2021). DOI: 10.1038/s41562-021-01162-0

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини