От х:

Днес в x:

Стадо слонове пътува през Китай повече от година и никой не знае защо

Често срещано е слоновете да пътуват на къси разстояния. Но това стадо пресича Китай повече от година. И никой не знае защо.

Те вече са се отдалечили на около 500 километра от бившите си местообитания - колосално разстояние.
Слоновете излязоха на път миналата пролет от природния резерват Сишуанбана в югозападната част на страната, близо до границите на Китай с Мианмар и Лаос. Те потеглиха на север и през следващите месеци бяха забелязани в много градове и села, разказва BBC.

Слоновете избиваха врати, атакуваха магазини, крадяха храна, играеха в калта, плуваха в канала и подремваха в гората. Те опустошаваха ниви и посещаваха жилищата на хората. В един случай те успяха да отворят кран за вода с хоботите си и се подредиха на опашка за вода в двора.

После те тръгнаха на юг. За последно са видени в Шицзие, село близо до град Юси.

Не е известно дали се връщат, защо са предприели това пътуване, което е най-продължителното в Китай, или какво ще се случи по-нататък.

Учените недоумяват

"Честно да ви кажа, никой нищо не знае. Почти можете обаче да сте сигурни, че това по някакъв начин е свързано с липсата на жизненоважни ресурси - храна, вода, подслон. На повечето места, където азиатските слонове живеят в дивата природа, присъствието на хора се увеличава, традиционните местообитания се  свиват", казва психологът по слонове професор Джошуа Плотник от Нюйоркския университет.

Експертът също не изключва, че причината може да бъде преразпределение на ролите в стадото.

Слоновете живеят в матриархат. Най-мъдрият възрастен женски слон води баби, майки и лели със слончета от двата пола. Мъжките, след като достигнат пубертета, следват основното стадо в група или сами, но без да се смесват с него, и навестяват женските слонове за кратки срещи.

Въпросното стадо се състои от 16 или 17 животни, включително три мъжки. Един от тях си тръгна в началото на юни.

"Това не е необичайно, по-скоро съм изненадан, че той остана толкова дълго с останалите", казва водещият изследовател на Тропическата ботаническа градина Сишуанбана, професор Ахимса Сампос-Арсейс. "Наблюдавах как се появяват в селища и те винаги се държат близо един до друг - това е проява на стрес при слоновете".

Слоновете са емоционално по-близки до хората от другите бозайници. Те се радват на раждането на слонче, скърбят за смъртта на член на стадото и изпитват безпокойство на непозната територия.

Изследователите също са изненадани, че две женски са родили потомство по време на пътуването.

"Слоновете са много консервативни в поведението си, необичайно е женски слон да пътува до нови места преди раждане. Обикновено търсят най-безопасното място за да родят", каза Лиза Оливие от базираната в Замбия природозащитна организация Game Rangers International пред BBC.

Известни станаха снимки на слонове, спящи заедно на земята, каза тя.

"По правило само малките само лежат, а възрастните дремят, облегнати на дърво или термитник. Тъй като слоновете са много големи, отнема време да станат на крака в случай на опасност, а освен това легналото положение оказва натиск върху сърцето и белите им дробове", каза Лиза Оливие.

"Фактът, че са си легнали, показва изключителна умора, необичайна за тях", казва изследователят.

"Слоновете получават значителна част от информацията един за друг в инфразвуковия диапазон - това е треперенето на почвата под краката им. В градовете те чуват необичайния шум от автомобили", добави Лиза Оливие.

Учените са съгласни, че това е необичайна за слоновете миграция, тъй като те винаги следват едни и същи пътища.

Китай е едно от малкото места на земята, където популациите на слонове нарастват благодарение на енергични усилия за опазване. Бракониерите са жестоко преследвани в страната и в резултат броят на слоновете в провинция Юнан се е увеличил от 193 на около 300 от 90-те години насам.

Урбанизацията и обезлесяването обаче постепенно намаляват местообитанието на слоновете и те може да са тръгнали да търсят нов дом с повече храна.

Тези гиганти от джунглата са истински дъвчещи машини, роби на собствените си стомаси, които прекарват по-голямата част от живота си в търсене на 150-200 килограма храна, от която се нуждаят всеки ден.

Експертите се радват, че преходът на слоновете все още не е довел до значителни враждебни сблъсъци с хората. Дроновете, предоставени от властите, дават на изследователите богата информация, без да безпокоят животните. Примамки храна, поставени за слоновете, насочат стадото към по-безопасни места, а товарните пътища са блокирани.

"Радвам се, че подходът не е твърде агресивен", казва Ахимса Сампос-Арсеис. "Често срещана грешка е да се опитват да диктуват на слоновете какво да правят и какво да не правят. Те го мразят и често реагират агресивно."

Приключенията на стадото слонове се наблюдава ежедневно от китайските медии. То се превърна в хит в социалните мрежи. Всичкото това внимание предизвиква интерес към опазването на слоновете и дивата природа като цяло. Славата на пътуващите слонове ще има последици по целия свят, сигурна е Лиза Оливие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини