От х:

Днес в x:

Повдигнаха обвинения на управител за пране на пари в размер на 2,7 млн. лв. и данъчни престъпления

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Е.В. /на 51 г./ за това, че в периода от октомври 2016 г. до 12 март 2018 г. в Харманли, с. Капитан Андреево, Бургас и в Пловдив, в качеството си на управител на търговско дружество, е избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери - 542 851 лева. Е.В. е извършил продажби на стоки - 1 099 726 литра дизелово гориво, на стойност 2 227 655 лв., без да издаде фактура или друг счетоводен документ, не е било осъществено текущо счетоводство на продажбите и не е отбелязано в подадените данъчни декларации. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняемият Е.В. бил ангажиран с дейност по "изпиране на пари", придобити от прилагане на незаконни схеми, свързани с извършване на данъчни престъпления и нарушения при търговия с горива, включващи избягване плащането на ДДС и корпоративен данък. Той се снабдявал с гориво без документи, впоследствие добавял различни видове отпадъчни петролни продукти. Това "гориво" продавал от търговски обекти, находящи се в близост до митнически пунктове и граничната зона в България, като "ТИР - дизел". Тези обекти стопанисвал чрез няколко различни търговски дружества /собствени или контролирани от него/. Реализирал продажбите, без да издава фискални бонове и/или други първични счетоводни документи, респективно без да се заплаща дължимите ДДС и корпоративен данък от търговски дружества, собственост или контролирани от него и така генерирал паричен ресурс в размер на 2 743 052 лв. В дейността си по съхранение на част от получените пари от незаконната дейност бил подпомогнат от обвиняемата В.С.

По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства, документация и др.

Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени Е. В. и В.С., са както следва - за извършено данъчно престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация на имущество, а за престъплението "изпиране на пари" - от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.
Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи разпоредително заседание.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини