От х:

Днес в x:

ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ-СДС срещу служебното правителство

Централната избирателна комисия отхвърли жалбата, в която от коалиция ГЕРБ-СДС се оплакаха, че министър-председателят Стефан Янев и министри от служебното правителство на президента Румен Радев, под формата на отчет за работата им до момента, по време на предизборната кампания за насрочените на 11 юли 2021 г. избори за народни представители, грубо нарушават забраната на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК).

В жалбата се твърди, че нарушението се изразява в "множество изказани и недоказани твърдения и изявления" както на министър-председателят, така и на министрите Бойко Рашков и Асен Василев, които по своята същност представляват предизборна агитация по смисъла на параграф 1, т. 17 ИК, която се осъществява от министър-председателя Стефан Янев чрез "твърдения и изявления, които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление на ГЕРБ и са директен призив на неподкрепа на регистрираната в настоящите избори коалиция ГЕРБ-СДС".

С жалбата е направено искане министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев да бъдат санкционирани по чл. 480 ИК по предвидения в чл. 496 ИК ред за нарушение на забраната на чл. 182, ал. 1 ИК. В жалбата не се сочат данни за мястото и времето на извършване на нарушението. Описани са линкове, които обаче не могат да бъдат отворени, за да се установи съдържанието им.

В своето решение ЦИК определя жалбата като допустима, а разглеждана по същество - неоснователна.

"Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 1 ИК не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. За да е налице нарушение на забраната по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс е необходимо да е установено извършването на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала."

В своето решение ЦИК аргументира, че "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, съгласно разпоредбата на параграф 1, т. 17 от ДР на ИК. "За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. В този смисъл е константната съдебна практика. От съдържанието на посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители или за неподкрепа на коалицията, подала жалбата. Посочените изявления съдържат единствено информация, огласена от работата на служебното правителство публично при представяне на неговия отчет. Субективните оценки и анализи на политически политолози и преподаватели по политически комуникации, съдържащи се в една от публикациите, посочени в жалбата, са без правно значение за преценката относно съставомерността на посоченото деяние и наличието на извършено нарушение по чл. 182, ал. 1 ИК.

След като не са налице данни министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев да са извършили предизборна агитация, то не са налице предпоставките за установяване на нарушение по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс, а жалбата следва да се отхвърли като неоснователна."

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    1 0
    08:48, 23 юни 2021
    Спрете да занимавате хората с герберастките ненормалници!Боко и пасмината му трябва да са най-малко в лудницата!

Случаен виц

Последни новини