От х:

Днес в x:

Министърът на правосъдието описа корупция, превърната в закон

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов определи част от корупцията в България като облагодетелствана от закона.

В интервю за бТВ той даде пример за подобен тип корупция, насърчена от Закона за приватизацията. Текстовете бяха приети в началото на мандата на 44-ото Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ. Чрез тях бяха опростени задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове, каза Стоилов.

Интервюто на министъра идва близо 40 дни след съставяне на служебното правителство на Стефан Янев. До него се стигна, след като партиите, присъстващи в парламента, не успяха да съставят кабинет и страната насрочи нови избори за 11 юли.

Служебните министри започнаха проверки на институциите, които оглавяват. Повечето от тях съобщиха за липсващи милиони, несъбрани дългове към хазната, липса на контрол върху неработещи съоръжения, пуснати в експлоатация, порочно възлагани обществени поръчки и редица разминавания между факти и документни твърдения.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид", каза Янаки Стоилов в събота и поясни, че под "стандартен вид корупция" разбира действие, нарушаващо закона.

Той вижда два други начина за извършване на корупция в България. Първият е чрез създаване на закони, които облагодетелстват корпоративни частни интереси и превръщат корупцията в "законна". Вторият е чрез решението на държавата да прехвърли дейности на свои фирми, които на свой ред прехвърлят тези задължения другиму.

"Не е лошо държавата и общините да използват собствените си предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, каза Стоилов.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта (2)

  • 1
    А шефът на НАП, назначен от Божков ...?
    Него що не го разследват ?
    Прехвърлил е фирма с милиони задължения към държавата на неплатежоспособен мургав субект...
    А вътрешният министър Бойко Рашков с имоти за милиони,придобити в една година,когато е бил шеф на агенция...що не се разследва ?
    Пишете няколко реда по темата бе хасково нет...
    Никога няма да напишете и думичка по темата...
    Бас хващам.
    • Па
      Паметлив
      1 0
      18:43, 21 юни 2021
      Бойко Рашков е продукт на Доган и е влиян от Доган през годините. ....По-паметливите сигурно си спомнят, че 2016-2017 година Бойко Рашков излезе и каза, че се готви арест на Ахмед Доган от службите, че се готви удар срещу ДПС, който щял да посегне на демокрацията в България.... ДПС и Доган не заслужавали такова отношение.........Говореше всичко това в полза на Доган и възхваляваше ДПС...
Последни новини