От х:

Днес в x:

Архивът на Щази в Германия затвори след почти 30 години

Архивната служба, съхраняваща документите на тайната полиция на бившата комунистическа Източна Германия, затвори след почти 30 години работа, предаде ДПА.

Милионите досиета на Щази, а също хиляди снимки и аудиозаписи, правени от службите за държавна сигурност и разузнаване на ГДР, вече ще са под надзора на Федералния архив на Германия в град Кобленц.

Документите ще останат в историческата сграда на Щази в Берлин, както и на още няколко места в източната част на Германия.

Прехвърлянето на архива беше отбелязано с церемония снощи. Министърката на културата Моника Грютерс каза, че събитието е съвпаднало с годишнина от избухването на въстанието на работници в бившата Източна

Германия през 1953 г. Присъстващите на церемонията запазиха минута мълчание в памет на жертвите на въстанието, започнало със стачка и прераснало в масова съпротива срещу съветизацията на страната.

Протестът от 1953 г. беше смазан от съветските войски, разположени в ГДР.

На събитието присъстваха също така председателят на Бундестага Волфганг Шойбле, кметът на Берлин Михаел Мюлер, бившият германски президент Йоахим Гаук и ръководителят на федералния архив Михаел Холман.

Германското правителство уверява, че работата върху документите ще продължи. Те ще останат достъпни за обществеността и всеки, който иска, ще може да види своето досие и евентуално да разбере кой е доносничил за него.

До ноември 1989 г., когато падна Берлинската стена, Щази поддържаше досиета за близо 6 милиона души. Документите изпълваха километри рафтове в министерството на държавната сигурност в някогашния Източен Берлин и на други места в страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини