От х:

Днес в x:

Радев очаква промени в българския план за икономическо възстановяване

В българския план за икономическо възстановяване със средства от ЕС са необходими промени и това се препоръчва и от европейските институции. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет, цитиран от БТА.

Искаме в плана за възстановяване и устойчивост да залегнат проекти, които по най-бърз начин да допринесат да се построят необходимите мощности, които да бъдат съвременни, да отговорят на изискванията, да бъдат ефективни и да осигуряват автономия, добави той по повод инвестициите в чиста енергия и производства. Президентът поясни, че много от предложенията в черновата на плана не отговарят на стремежа на нашата страна за модернизация.

Нямаме ресурсите да го направим, отбеляза той. По неговите думи, ако нашата страна следва безропотно приетите вече решения, означава сама да се откаже от главните мощности за производство на енергия, основани на въглища, а това би било непосилно. Ще има голям ефект върху най-уязвимите социални групи. Длъжни сме да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим нашите партньори, че за постигането на тази цел е необходима сериозна подкрепа, иначе проблемите ще бъдат огромни. Ще се отвори енергийна дупка, която не можем да запълним, може да загубим автономността на нашата енергетика, поясни държавният глава.

Очаква се през на юни да има придвижване за започване на преговори с РСМ

Очаква се през втората половина на юни да има придвижване по въпроса за започване на преговори за присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС, каза още Радев.

От известно време получавам всеки ден покани за разговори с европейски лидери, еврокомисари. Темата е много чувствителна, очакванията са много големи. Няма да крия - очакванията са насочени към България. Няма да казвам "натиск", ще използвам тази дипломатична фраза. Очаква се на Съвета през втората половина на юни да има придвижване по въпроса за започване на преговори за РСМ, посочи държавният глава.

Много ясно съм изразил българското становище - първо България е най-силен поддръжник на европейската перспектива на РСМ и на Албания. България е най-големият приятел на РСМ, никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София и това трябва да бъде ясно - политическото ръководство на РСМ трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България, добави президентът.

Подкрепата от всички европейски столици и Европейската комисия е важна, но най-важна е подкрепата на България. За да се случи, трябва спокойно и откровено да седнем на масата, било в София, било в Скопие, и да уточним всички проблеми между нас, и начина, по който да бъдат решени най-бързо и ефективно. Искаме да видим устойчив, необратим процес, а не само декларации, заяви държавният глава.

Българският парламент през 2019 г. прие национална рамкова позиция, в която има определени условия. Чакаме в момента каква пътна карта ще предложат от РСМ, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да сравним тази пътна карта с изискванията на българския парламент. Ако има различия, а няма парламент, ще бъде много трудно да се осъществи път напред.

Изключително важно е час по-скоро да възстановим политическия диалог с РСМ на най-високо ниво и на работно ниво. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че прие моята покана заедно да отидем до Рим и заедно да се поклоним на Светите братя Кирил и Методий, заедно да пътуваме и заедно да се върнем, да имаме достатъчно време да обсъдим всички тези въпроси. Ще покажем взаимна воля за откритост, приятелство, добросъседство и сътрудничество, заяви президентът Радев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наблюдател
    3 -1
    08:24, 26 май 2021
    Президента ни владее перфектен английски и стана център на внимание и майтап пред чуждите журналисти. Прав излезе този журналист от БСТВ ,който го нарече преди време българският Борат! Остава и северномакедонците да си направят майтап с държавния ни глава.

Още новини

Последни новини