От х:

Днес в x:

Камиони с пластмасови отпадъци от Румъния, Полша и България са задържани на границата с Турция

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП "Лесово" на път към предприятие за преработка в Турция. Това е установила проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово, информират от екоминистерството.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт "Лесово", но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция "Хамзабейли" (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

РИОСВ - Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (от където са тръгнали съответните превози). За за целта е необходимо на ГКПП "Лесово" да бъдат предоставени коректно попълнени документи относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България.

По информация на Митнически пункт - Лесово към 12:00 ч. в събота на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там през деня. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП "Лесово".

Сезирани са всички компетентни органи, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини