От х:

Днес в x:

Йордан Йовков се падна на матурата по БЕЛ

"Смисълът на благодеянието" - върху този въпрос разсъждават зрелостниците днес на изпита по Български език и литература. Учениците пишат интерпретативно съчинение или есе по "Песента на колелетата" от Йордан Йовков.

Изпитният вариант  - тема 22, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор се съобщава след като приключи изпита, но малко преди обяд в социалните мрежи вече изтече изпитната тема.

Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е 11 718 750.

Йовков най-често се пада на матурата по БЕЛ

Статистиката сочи, че на последната 41-ва задача от матурата по български и литература зрелостниците пишат най-често есе или интерпретативно съчинение по разкази на Йордан Йовков.

Авторът и "Шибил" се падат още при първото провеждане на изпита през 2007-а, а след това и още пет пъти на редовната майска или поправителната септемврийска сесия.

За последно на поправителната сесия през есента на 2018 г. зрелостниците писаха по Йовковия разказ "Серафим". Останалите произведения на автора, които са се падали, са "Шибил", "Индже" и "Албена".

След Йовков най-често есета и съчинения се пишат по произведения на Иван Вазов. Интересното е, че през учебната 2009/2010 г. и 2011/2012 Патриарха на българската литература се пада на редовна и поправителна сесия.

В последните две години обаче се падна Елин Пелин. През лятото на 2019 г. учениците разсъждаваха по разказа "Косачи", а миналата година писаха на тема "Човекът и неговите съмнения" по разказа "Чорба от грехове на отец Никодим".

От всички автори, които се изучават по литература в 11-и и 12-и клас и влизат в материала за матурата, има шестима, които все още не са се падали. Това са Димитър Димов с неговия "Тютюн", Димитър Талев с "Железният светилник", Гео Милев със "Септември", Елисавета Багряна със "Стихии", "Потомка", "Кукувица", "Вечната", Алеко Константинов с "Бай Ганьо" и "Разни хора, разни идеали", Димчо Дебелянов, в чието творчество влизат "Спи градът", "Тиха победа", "Черна песен", "Да се завърнеш", "Помниш ли, помниш ли...", "Миг", "Сиротна песен", "Един убит".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Пародия
    0 0
    20:54, 19 май 2021
    Преди време темата беше "Духовната и нравствена красота в разказите на Йовков". Сега .. "благодяението' да си ***** и да си дадеш **** или да си лесбоийка и да облизваш каквото ти подадат, съгласно евроатлантичските 'ценности'! В разказите на Йовков няма за това!
Последни новини