От х:

Днес в x:

34 °C

Хипертонията се подмладява, 18-годишни с наченки на проблеми

  Предимно мъже са тези с по-сериозни проблеми с повишеното кръвно налягане. Това констатираха в първия час от акцията, посветена на Световния ден за борба на хипертонията, който се отбелязва на 17-имай, студентките от Филиал Хасково на Тракийския университет Стара Загора на Световния ден за борба на хипертонията

  Със съдействието на общината в центъра на Хасково е организиран пункт за измерване на артериалното кръвно налягане, който ще действа до 13 часа в днешния ден. Провежда се и информационна кампания по темата.

  Студентите от Филиала промотират висшето учебно заведение и специалностите, които се изучават в Хасково.

  Инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

  За 15-и пореден път в страната ни се провежда здравна кампания под наслов „Измерване, което спасява живот“.

  През май и юни тази година в 12 града в България, сред които и Хасково, са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората.

  Само за час през изнесения пункт в Хасково минаха близо 30 души.

  Минувачите приветстваха инициативата и не подминаха възможността да проверят състоянието си. Те получиха съвети за профилактика от студентките.

  В потока от желаещи да си измерят кръвно налягане имаше не само възрастни хора, но и такива на около 30-40 години.

  Един от тези, на които им е измерено кръвното е бил с доста високи стойности, без дори да знае, че е хипертоник.

  Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за инвалидизация и смърт в България.

  От Българския червен кръст и Българската лига по хипертония, които са организатори на акцията в месец май в България, посочват, че сърдечносъдовите заболявания остават водеща причина за смъртността и в света.

  Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е между 30 и 45%.

  По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години.

  Ръстът на процента хора с предсърдно мъждене е също в тревожната статистика. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане. При наличието й се увеличава от 3 до 5 пъти рискът от мозъчен инсулт.

  По данни на световните организации близо една трета от населението над 18-годишна възраст има функция на стойности на артериалното налягане, но за съжаление, не се осъзнава достатъчно.

  Според заключенията подмладяването на артериалната хипертония и високата смъртност у нас вследствие на сърдечносъдовите заболявания се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и със свръхтеглото, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

  "Младите да се пазят от стреса. Защото той днес е много голям и е една от най-големите причини, за повишаване на кръвното, а от там и за други проблеми.", посъветва една от възрастните жени, които си измериха кръвното във временния пункт днес в центъра на Хасково.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Дарвинизма в действие
  • 2
   Пл
   плюс още
   1 0
   18:51, 17 май 2021
   В комбинация и с други факторки, който нямат спирачка - нещата вървят все по на зле!
  Последни новини