От х:

Днес в x:

Ердоган призова за конкретна и активна позиция срещу насилието в Ерусалим и палестинските градове

Противопоставянето на агресивността, демонстрирана от Израел в палестинските градове и Ерусалим, е дълг на съвестта на цялото човечество, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

Ние сме опечалени и възмутени на фона на жестокостите на терористичната държава Израел, каза Ердоган. Позицията на Турция по този въпрос е принципна. С усърдието, с което вчера подкрепяхме борбата на Азербайджан за освобождаване на Нагорни Карабах и на неговите окупирани територии, днес ние действаме със същата нагласа срещу насилието в Ерусалим, в палестинските градове, заяви още Ердоган в изказване на видеоконферентна среща с партийните организации на Партията на справедливостта и развитието по случай празника Рамазан байрам.

Той подчерта, че е задължително Съветът за сигурност на ООН да предприеме стъпки за осигуряване на мир и спокойствие в Ерусалим в съответствие с решенията на Общото събрание. Ердоган заяви, че Турция е готова активно да подкрепи всяка инициатива, която бъде предприета в рамките на ООН, да поеме отговорност в името на мира.

Той добави, че Анкара призовава всяка държава, всяка институция, без значение на вероизповедание, да предприеме незабавно действие.

Ако Организацията за ислямско сътрудничество не заеме незабавно конкретна и активна позиция, тя ще дискредитира собственото си съществувание, каза още турският президент.

Ердоган отбеляза също, че от началото на атаките на Израел провежда активна дипломатическа дейност. Той каза, че до момента е провел телефонни разговори с 19 държавни и правителствени ръководители, с които е споделил безпокойствата си от събитията.

По най-нови данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини