От х:

Днес в x:

Димитровградски лекар, който е и общински съветник, събира неправомерни такси за издаване на документи, според РЗОК

    Публикация в социалната мрежа на Емилия Тончева, за взета такса от 10 лева за издаване на удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, предизвика коментари относно дали такава такса трябва да бъде събирана от лекарите. Жената удостовери своето твърдение със снимка на касовия бон, издаден от общопрактикуващия лекар д-р Елена Иванова.

    За коментар се свързахме с д-р Елена Иванова, която е и общински съветник от групата на „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Д-р Иванова заяви, че според нея тази такса трябва да бъде събирана от пациентите, защото здравната каса не заплащала нищо за тази дейност по издаване на документа, а и това не бил документ за детето, а за родителя, защото той щял да взема детските надбавки. Според доктора, имало и други дейности, които извършват общопрактикуващите лекари, за които трябва да получават допълнително възнаграждение от НЗОК, за да не се вземат такси от пациентите, като обработка на документи за ТЕЛК например. Джипито каза, че таксата е напълно легитимна, защото била обявена в ценоразпис и е издаден касов бон за нея, каквото било изискването и излишно се вдигало врява за това. Още сутринта, когато въпросната майка направила скандал, тя й казала, че може да не плаща таксата, щом е такъв голям проблем.

    Направихме проверка в Наредба №40 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК, където ясно е записано в точка 5, ал. 5, че издаването на съответния документ влиза в пакета, покриван от Националната здравна каса - Издаване на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Същият текст е включен и в НАРЕДБА № 9 от 10.12.2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравно осигурителна каса. Щом издаването на този документ е в осигурителния пакет на всеки български гражданин, то той не трябва да бъде заплащан от пациента.

    На позиция, че такса за издаването на този документ не може да бъде искана и вземана, защото попада в документооборота, включен в осигурителния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК е и д-р Николай Николов, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково. За коментар потърсихме и НЗОК, които потвърдиха, че такава такса за издаване на документ не може да бъде събирана от пациентите и тя е част от задълженията на лекарите, сключили договор с НЗОК.

    Според гл. експерт Росица Кирчева от РЗОК - Хасково, тази такса е неправомерна и не трябва да се събира от лекарите. От РЗОК - Хасково ни информираха, че пациенти, заплатили тази такса, могат да пуснат жалба, прикрепена с платежните документи и описаната ситуация към регионалната структура на касата на имейл: haskovo@nhif.bg, с което ще се предизвика проверка на медицинската практика.

    Дори тази такса да не се покриваше в пакета, осигурен от НЗОК, стои въпроса дали сумата от 10лв. е обоснована, например ЛК с решение на Сдружение на общопрактикуващите лекари в Хасково събират такса за издаване на извинителни бележки, която е на символична стойност от 2 лева. Но на въпроса какви разходи са образували таксата за бележка за детски надбавки от 10 лева, не получихме отговор от д-р Иванова, която заяви, че и други лекари в Димитровград събирали по 10 лева за този документ, но ние нямаме потвърждение на тази информация.

    В коментарите под поста на Елена Тончева и други коментиращи заявяват, че всяка година заплащат тази такса при този лекар и то за всяко от децата си.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ти
      Тити
      21 -1
      17:14, 14 май 2021
      Това е кощунство, как може принтирано листче да струва 10 лв. , листа и тонера излизат 2-3 стотинки, а другото си е грозно печелбсрство на гърба на бедните, които се редят за помощи за дете. Няма да се оправи тази държава докато има такива кожодери. А още по грозно е че е политик и общински съветник, който трябва да работи в интерес на гражданите на общината! Трябва веднага да подаде оставка от общинския парламент!
    • 2
      Та
      Таня Радева
      16 -1
      17:26, 14 май 2021
      От нея не може да се очаква нищо добро от време оно.За това отдавна се се отървахме от нея ,като сменихме личния си лекар.
    • 3
      Ле
      Лени
      19 0
      17:31, 14 май 2021
      Такъв човек не може да ни защитава и да работи за хората, като общински съветник, тя явно работи само за себе си ОСТАВКА
    • 4
      Ло
      локомотива
      16 -1
      19:31, 14 май 2021
      Изключително нагла лелка с огромно самочувствие за лекар.Юни месец идва,просто я сменете.
    • 5
      Ди
      димитровградчанин
      14 0
      20:14, 14 май 2021
      Тая овца не се и наяде
    • 6
      Ед
      една баба
      1 0
      16:31, 21 май 2021
      И аз преди малко ходих до личната на внучето за бележка,защото е болно и не е на градина. взеха ми безцеремонно двато лева въпреки ,че съм медицинвска сестра. Какво да говорим за хората от града!
    Последни новини