От х:

Днес в x:

12 °C

България ще бъде една от първите в ЕС в програмата Дигитален зелен сертификат

"България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането й на 1 юни 2021 г.". Това е заявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, съобщава пресцентърът на кабинета.

Премиерът Борисов отбелязал, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. "Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства", е бил категоричен Борисов.

"На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС", посочил премиерът Бойко Борисов и дал пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите са били проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

"По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат", отбелязал министър-председателят Бойко Борисов. Той напомнил, че процесът е започнал на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предоставил на страните-членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Премиерът Бойко Борисов акцентирал също върху резултатите от приключилата среща на върха в Порто. Министър-председателят определил като исторически успех подписването на Споразумението за социален ангажимент от Порто, с което беше постигнат ясен и амбициозен ангажимент в социалната сфера от страна на лидерите на държавите членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския парламент и всички социални партньори, пише в съобщението.
Премиерът Борисов обърнал внимание на трите ключови цели с хоризонт до 2030 година, залегнали в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права: най-малко 78 на сто от населението на възраст 20-64 г. да бъде в заетост; най-малко 60 на сто от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение всяка година за дигитални умения; броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона.

Министър-председателят Борисов напомнил, че още преди четири години българското правителство издигнало образованието в национален приоритет и е работило целенасочено за неговото развитие. Освен двойното увеличение на възнагражденията на учителите е постигнат и съществен напредък по отношение на дигитализацията на обучението. "Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим преди 4 години", изтъкнал Борисов. Министър-председателят акцентирал и върху активната политика на правителството, благодарение на която над 50 000 деца са върнати или записани за първи път в градина и на училище. Министър-председателят отбелязал също изпълнения ангажимент на кабинета да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. Също така се подпомага издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, посочват от Министерския съвет.

По отношение на политическата обстановка в България премиерът Бойко Борисов изразил своята загриженост от случващото се. "Парламентът беше закрит. Надявам се, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, предполагам, че не се гордее с тях и е разбрал какво направи. Ако не е разбрал, още по-лошо", отбелязал Борисов. Премиерът напомнил, че за състоялите се избори разходите са били в размер на 150 милиона лева. Същевременно депутатите са работили едва осем дни. "Излиза, че по 19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме", изтъкнал още Борисов и напомнил, че сега предстоят още разходи за нови избори, а след няколко месеца предстоят и президентските избори. "Европа и светът броят центовете и се чудят как засегнатите от пандемията да бъдат компенсирани, ние харчим стотици милиони за шоу", посочил още министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    11:59, 9 май 2021
    Бойковите тъпи мисирки е крайно време да спрат да му отразяват глупостите - така или иначе никой вече не ги чете!
Последни новини