От х:

Днес в x:

Ролята на посланиците във Втората световна война по Viasat History

На 30 януари 1933 г. Хитлер е назначен за канцлер: задава се революция. Целият свят е заинтригуван. И загрижен. В редиците на очевидците са дипломатите – в позиция да виждат какво наистина се случва. Те работят трескаво, за да намират информация, разследват, шпионират, изпращат предупреждения. 

В рамките на няколко месеца, всъщност седмици, нацистите изземат целия контрол над държавната администрация и структури. Не успяват, обаче, да се настанят съвсем удобно в дипломатическите кръгове, където все още има доста аристократи. Да, някои от тях, включително Херман Гьоринг, Рудолф Дийлс, шефът на Гестапо, и Ернст Ханфщенгъл, шеф на Бюрото за чуждестранната преса, скоро стават редовни гости на вечерните партита на висшето общество. 

Гьоринг, в оперетните си костюми, прекарва времето си във Френското посолство, където приемите са толкова многобройни, колкото и посещавани. Колкото повече се увеличава броят на високопоставените нацисти на тези модни партита, толкова намаляват евреите, които ги посещават. 

В документалния филм „Посланици в Берлин: Информаторите от Втората световна война“ в полунощ на 8 май ссрещу 9 май зрителят може да надникне в архиви, пълни със сведения на очевидци, лични дневници и записки, някои от които никога не са били показвани преди. 

Филмът ще покаже едно отминало време, в което хората изпращат с танц един свят, отиващ в небитието. Тези дипломати разбират опасността от национал социализма, която дебне, и  се опитват – безполезно –да предупредят света за нарастващата угроза – предупреждения, които светът игнорира.

„Посланици в Берлин: Информаторите от Втората световна война“ дебютира по Viasat History в събота, 8 май, в полунощ срещу неделя. 

Документалната поредица в две части „Кървави пари: Икономиката на нацистите” започва в събота, 8 май, в 22:00 ч.

Юни 1940: Хитлер изпраща танкове и войски във Франция, Белгия и Холандия. В същото време Германия е обедняла, има малко суровини и никакъв петрол или валута. Как нацистите успяват да задействат катаклизмите на Втората световна война с малко пари и слаба икономика? 

Облягайки се върху работата на ново поколение френски, британски и немски историци, документалният филм от две части прилага икономически, индустриален и финансов подход към Третия Райх, изследвайки отвътре функционирането на нацистката система чрез ключови персонажи, останали в сянката на историята.

Рубриката “Втората световна война“ тече всяка делнична вечер в часа от 22:00 

Viasat History предлага уникален достъп до всички аспекти на най-големия и опустошителен конфликт в човешката история - от произхода на злото до героичния път към победата. Емблематични градове в пламъци, плажове, превърнати в бойни полета, обикновени хора се превръщат в герои, а други - в чудовища. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    дааа
    4 0
    09:42, 6 май 2021
    на наполеон свалиха гащите и го опънаха. хитлер разпориха. сега дрлуги еврогейци и атлантици се напъват. обаче малко ги е страх и пускат в първите редици тия от източна европа. щото тия от източна европа са мъуци.
Последни новини