От х:

Днес в x:

18 °C

Печалната история на петте близначки Дион

На 23 май 1934 година в едно фермерско семейство в Корбейл, Онтарио, два месеца преди термина на майката, се родили идентичните близначки Дион - Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили. Светът не бил виждал подобно чудо.

Петте сестри станали истинска златна жила и спечелили огромни суми за канадското правителство. Но нито парите, нито славата  им донесли щастие. Защото петте близначки Дион остават в историята като най-известните и в същото време най-нещастни еднояйчни близнаци.

Това е тяхната история...

На 23 май 1934 г. в малко селце в канадската провинция Онтарио се раждат едновременно пет момиченца. Недоносените седеммесечни бебета тежали само по 600 грама. Акушерът Алан Дефо бил убеден, че те няма да преживеят и час, затова ги кръстили набързо. Увили ги в затоплени одеяла и ги оставили да се греят в една кошница до печката. Сестричките обаче се оказали упорити и станали първите пет близнаци в познатата ни история, които успели да оцелеят. Майката нямала мляко, затова на всеки два часа им давали смес от вода, царевичен сироп, краве мляко и няколко капки ром. Нарекли ги Анет, Сесил, Емили, Мари и Ивон.

 


Пете близначки Дион.

Те се превърнали в късмета на Олива Дион и семейството му, които вече имали три деца и живеели в къща без водопровод и електричество.

Удивителната новина за раждането на сестрите Дион само за дни обиколила страната. Когато станали на 6 месеца, баща им решил да ги покаже на Световното изложение в Чикаго. Канадските власти научили за това и се заели с организирането на необичайната „изложба“.

Въпреки че те били напълно здрави, държавата ги затворила в специално построена болница, начело с д-р Дафо, която повече приличала на атракцион, отворен за посетители. Мястото станало известно като „Куинтланд“ и привличало туристи от цялата страна. До деветата си година децата живеели под опеката на местното правителство.

Децата живели в тази стъклена клетка от 1935 до 1943 година. През това време ги видели над 3 милиона души. Благодарение на сестрите Чикагското изложение станало основна градска забележителност и привлякло небивал наплив на туристи.

Всеки ден по няколко хиляди любопитни идвали да позяпат петте близначки. Под зоркото око на медицински сестри децата играели на нещо като детска площадка, около която зад телена мрежа било оборудвано място за зяпачите. Децата живеели като зверчета в клетка. Това остава като един от най-циничните случаи на използване на деца за печелене на пари в историята на западния свят.

 

Напът за Торонто, за да се представят пред Кралица Елизабет. 1939 г.

Край клетката им можело да се купуват сувенири от специална лавка. Входът за посетители бил безплатен, но канадското правителство печелело отлично от продажбата на стоките, носещи лика на сестричките. Децата се превърнали в истински бранд – един от първите с международна популярност.

Най-известните близначки станали нещо като култ. За тях били заснети няколко холивудски филма. Фирми производители на детски стоки с успех използвали снимките им като реклама на продуктите си.

Децата обаче живеели в изолация от света. Имали скъпи играчки, модни дрешки и грижите на най-добрите педиатри, но били напълно лишени от контакт с родителите, братята, сестрите и изобщо връстниците си.

Когато петте близначки навършили девет години, канадските власти построили голяма къща с целта да заселят там цялото семейство. Идеята обаче се провалила, тъй като момиченцата не били приспособени към „нормалния“ начин на живот. След толкова години на раздяла било невъзможно да възстановят нормалните си отношения със своето семейство, което ги показвало като маймунки.

Другите деца не ги приели, а бащата се дразнел, че го били ощетили при разпределението на приходите от момиченцата. Но най-вече децата, свикнали да живеят в клетка, не могли да се нагодят към новата си среда. Те останали в къщата до 16-годишната си възраст, след което били изпратени в интернат.

Момичетата се снимали в много рекламни клипове, най-вече за козметични препарати и хранителни стоки. Всеки техен рожден ден бил отбелязван от медиите. Плахите, затворени девойки обаче не били способни да общуват нормално. Необичайното им детство, проведено на практика в човешки зоопарк, завинаги оставило белега си върху психиката им.

Сестрите се чувствали добре само когато били помежду си. След като навършили 18 години, те скъсали всички контакти със семейството си, което продължавало да се опитва да се възползва от популярността им и да печели пари на техен гръб.

За съжаление, по-нататъшната съдба на момичетата била не по-малко печална. На 20-годишна възраст починала Емили, която още съвсем млада отишла в манастир. Там открили, че тя страда от тежка епилапсия, която станала и причина за преждевременната й смърт. За сестрите й това бил истински удар.

 

Сувернир с техния облик - носна кърпичка.

Мари починала на 30 години след кратък и неудачен брак. Сесил и Анет също не намерили щастие в семейния живот. Те цял живот чувствали непреодолим стремеж една към друга, разговаряли с часове по телефона и изпитвали огромна радост, когато се срещали. Сесил също родила близнаци, но единият от тях починал още като бебе. Три години по-късно тя овдовяла. Ивон станала монахиня, но не понесла дълго манастира. Остатъка от живота си тя провела в пълно уединение.

Когато вече били възрастни, останалите живи сестри Дион подали съдебен иск и получили компенсация от 4 милиона долара от държавата за нанесените им щети. „Само че вече е твърде късно и твърде малко за погубените ни животи“, коментираха знаменитите сестри.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини