От х:

Днес в x:

Рядък случай: Полуидентични близнаци се родиха в Австралия

Лекарите регистрираха втория известен случай на раждане на така наречените полуидентични близнаци.

Момчето и момичето, родени преди четири години в Австралия, са еднояйчни близнаци. Този случай се съобщава в The New England Journal of Medicine. Въпреки това, те споделят само част от ДНК на баща си, която, от гледна точка на генетиката, ги прави междинни между едноячйни (идентични) и двуяйчни (неидентични) близнаци.

Според експерти, този тип е изключително рядък - обикновено такива ембриони не оцеляват.

Професор Никола Фиск ръководи екипа, който следял бременността и раждането на близнаците в Бризбейн, Австралия през 2014 г.. Той разказва, че откритието е направено по време на рутинно сканиране по време на бременността. За първи път такива близнаци са открити преди раждането. Майката била на 28 години, никога преди не е забременявала и е заченала естествено.

"Едно ултразвуково сканиране на майката след шестата седмица на бременносттапоказа наличието на единична плацента и характерното разположение на амниотичните торбички, което показва наличието на еднояйчни близнаци", казва професор Фиск.

"Но ултразвуково сканиране, извършено след 14 седмици бременност, разкри, че близнаците са момче и момиче, което е невъзможно при еднояйчни", казва проф. Никола Фиск

Как е възможно да се случи това?
Еднояйчните близнаци се развиват от един сперматозоид и една зигота, която при деленето формира няколко ембриона. Имат напълно идентично ДНК, от един и същи пол са и обикновено са неразличими за околните. Често има голямо сходство в навиците и дори биографиите им.

Двуяйчните близнаци се развиват от две различни яйцеклетки. При двуяйчните всеки близнак е оплоден от свой собствен сперматозоид, като това може да бъде извършено дори в различни дни. Близнаците имат наполовина еднаква ДНК помежду си и могат да бъдат от различни полове, цвят на кожата и дори от различни бащи.

В случая с полуидентичните близнаци яйцеклетката вероятно е било оплодена едновременно от два сперматозоида преди деленето.

Когато яйцеклетката е оплодена от два сперматозоида, се образува триплоид вместо нормален диплоид, който има три комплекта хромозоми вместо обичайните два - по един от майката и два от бащата.

Според учените трите комплекта хромозоми са несъвместими с живота и такива ембриони обикновено умират в ранните етапи на развитие.

Имената на полу-идентични близнаци не се съобщават.

"Изключителен случай"
Първият документиран случай на раждане на полуидентични близнаци е регистриран в САЩ през 2007 г., припомня BBC

Професор Фиск отбелязва, че анализът на наличните статистически данни в света потвърждава рядкостта на това явление.

Той и колегите му проучили генетичните данни за 968 еднояйчни близнаци, но не могли да намерят нито един такъв случай.

„Това е изключителен рядък случай“, казва професорът. "И въпреки че е полезно за лекарите да го помнят, когато се раждат близнаци, неговата рядкост означава, че не е нужно да се въвежда специален генетичен тест за него."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини