От х:

Днес в x:

Ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън ЕС отпадa, след скандален дебат в НС

Със скандал и гласове на ръба парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Въпреки че ГЕРБ и БСП бяха против отпадане на ограничението, те успяха да събрат само 107 гласа, а другите партии "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" - 117 гласа "за". Осем депутати от партията на Бойко Борисов се въздържаха.

Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.

След гласуването имаше ръкопляскания и викове "Браво".

Според Велизар Енчев от БСП, който в 43-ия парламент бе депутат от Патриотичния фронт, когато бе въведено ограничението, отпадането му ще позволи на Анкара да е брокер в следващия парламент, а турските притежатели са феодално притежание на ДПС.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че има български граждани по целия свят, а Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" поиска подкрепящите ограниченията да се погледнат в огледалото и да видят дали не виждат нещо друго. Депутатът от "Демократична България" Манол Пейков каза, че без ограничения във Великобритания е трябвало да има 53, а не - 35 секции и ако депутатите не премахнат ограниченията, не са достойни да заемат местата си в залата.

Според председателя на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" докато не се въведе гласуване по пощата в чужбина, ограничение не може да има, тъй като и гласуването е задължително. Имаше много изказвания, че така се ограничават права.

Според Антоанета Цонева от "Демократична България" не може да се получи брутално изкривяване на резултата заради вота от Турция.

"Дами и господа депутати, срам ме е от вас. В демократичната култура няма място за дискриминация. Нима са по-малко българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият инвеститор в България, а са навънка, защото не можеха да намерят тука място да изхранват семействата си", обяви Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя разкритикува социалистите, които уж са се борили за права, пък дискриминирали хората. "Защо 2 милиона са навънка, да ви попитам? Те са най-големият инвеститор в България. Този дебат е срамен. Хората в Америка и в Канада пътуваха по 1000 километра, за да гласуват", каза още Зайкова.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че в България има добри условия за живот.

Вежди Рашидов пък обвърза правото на глас с плащането на данъци - тези в чужбина плащали на чужди кралици. Той заяви, че тука, в тази малка България, трябва да си решаваме сами.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Е
    Е
    8 -5
    12:10, 29 апр 2021
    сега ни ебаха майката,новоизбраните ИТН,ДБ,ДПС И МУТРИТЕ.Фесовете в Турция ще определят как да живеем ние тука в БЪЛГАРИЯ,и живеещите в чужбина, притежатели на бълг. паспорт.Питам аз,какви българи са албанците ,босненците ,македонците,които си купиха паспорти от патриотите на Шкембето,само да могат да пътуват в ЕС,като бълг.граждани.Гледах дебатите и псувах като хамалин.ПРЕДАТЕЛИ,на следващите избори ДПС,ще е първа.Хак ви е.Ердоган ще ни управлява.
  • 2
    Пл
    платен ли си
    5 -6
    13:34, 29 апр 2021
    Защо не искаш българите от Великобритания да могат да гласуват?Защо не искаш българите в Америка да могат да гласуват? Колко много българи има по целия свят. На хората им омръзна да са изгонени от държавата си, искат най накрая да се приберат. Но няма да се приберат с такова правителство като на Бойко. Герб са за боклука. България трябва да се оправи, да има законност и инвестиции, да има законност и да се намали корупцията и хората ще се върнат. Зная от опит - за никого не е приятно да живее в чужбина, повечето хора са там от нужда.Айде разкарай се.
    • Не
      Не
      7 -2
      14:02, 29 апр 2021
      не съм платен ,ами съм реалист ,който живее,работи,и го боли за България.Защото БЪЛГАРИЯ вече не е суверенна държава,зависима е от Турция,САЩ,Русия,НАТО,защото никога повече няма да сме развита икономическа държава,каквато бяхме,просто господарите няма да ни позволят,къде ще си внасят боклуците,защото българите в чужбина, никога няма да се върнат при циганията ,беззаконието,корупцията,защото с гласа си оттам,нищо няма да променят,само ще забатачат повече нещата,както се получи в момента.Затова да си стоят там, да реват и се кълчат на концертите на Слави,но да не ми определят живота-моя и на децата ми ,които останахме в Родината си.
    • 12
      123
      3 0
      23:51, 29 апр 2021
      Какво знае и разбира от живота този който от 10 години живее и плаща данъци другаде?Осрахте се с този закон никога няма да гласувам повече. За какво хора дето ги няма в държавата ще ми определят живота тук.Който иска да гласува да се връща за изборите тук. Май ще трябва да излизаме със сопите за София.
  • 3
    12
    123
    7 -1
    14:30, 29 апр 2021
    Законите си ги има, но точно Вие живеещите в чужбина не ги спазвате, върнете се тука да живеете, никой не Ви пречи и тогава говорете .... Хай де сега .... да ви видим измислената партия на Слави, какво ще ви помогне.....много бързо Ви забрави!
  • 4
    13
    13
    3 0
    23:54, 29 апр 2021
    Секции трябва да има само в БЪЛГАРИЯ. И никъде другаде.Да се премахне двойното гражданство не сани нужни предатели .
  • 5
    Гр
    градски
    3 0
    23:58, 29 апр 2021
    Слави си загуби избирателите а Хр. Иванов ще изчезне от картата с тези предложения и гласувания.
  • 6
    Пр
    Предатели
    1 0
    19:48, 30 апр 2021
    Ще се сетите сега! Комунистите от ДБ,ИТН и Майчето Манолова влезнаха в парламента за да проченят закони в полза на спонсорите си!
  • 7
    Си
    Симеон
    0 0
    20:44, 3 май 2021
    Браво на Велизар Енчев - депутатът на Хасково от БСП! Само той от 240 депутати се опълчи на заговора на ДПС.
Последни новини