От х:

Днес в x:

Предават на съд Нено Димов и бившата зам.-кметица на Перник заради водната криза

Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник.

Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите и временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник.

В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината).

Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Тогавашната временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини