От х:

Днес в x:

18 °C

Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

Последното парче от пъзела беше съобщено от премиера на Чехия Андрей Бабиш, който обяви в събота вечер, че има "еднозначни доказателства", че ГРУ стои зад взривовете на склада, който е съхранявал муниции. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев, пише Свободна Европа.

Серия разследвания на Белингкат разкриха истинската самоличност на всички участници - до един служители на отряд 29155. Двама от тях се издирват от Великобритания за отравянето на Скрипал през 2018 г., други двама се издирват от България за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г., а петият се издирва от Черна гора за неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Защо Гебрев и защо Украйна?

По времето, когато руснак с паспорт на името на "Владимир Попов" идва в София през 2014 г., Русия провежда операцията по анексиране на украинския полуостров Крим, а в източната част на Украйна започват сблъсъци между подкрепяни от Москва сепаратисти и армията на Киев.

Продължаващата вече 7 години необявена война тогава тъкмо започва. Украйна няма достъп до всичките си военни складове, защото някои са блокирани от сепаратистите. Тогава правителството в Киев започва да търси контакти с други страни от бившия Варшавски договор, които имат старо и излишно въоръжение, което е съвместимо с украинската армия.

България е една такава държава, в която има огромни количества въоръжение "с отпаднала необходимост", какъвто е терминът за старите и излишни муниции. Свободна Европа разговаря с няколко висши представители на управлението на България в онези години, които потвърдиха за засилена военно сътрудничество с Украйна, но не пожелаха да бъдат цитирани.

В годините преди 2014-та София разпродава въоръжение с отпаднала необходимост, а сред най-активните купувачи е търговецът Емилиян Гебрев. Доставките не се извършват директно от България към Украйна, а най-подходящото "транзитно депо" се оказва Чехия, обясниха за Радио Свободна Европа представители на службите за сигурност в Киев.

През март 2014 г. вече е известно кой притежава и къде е складирал въоръжението, което търси Украйна. Точно тогава един от агентите на ГРУ идва в България.

На 11 октомври 2014 г. в Чехия пристигат двама руски граждани, които се представят като "Александър Петров" и "Руслан Боширов". Те пътуват до югоизточната част на страната, където се намира малкото селце Врбетице. Там "Военно-техническото ведомство" на Министерството на отбраната на Чехия притежава склад за муниции. Той дългосрочно е нает от фирмата Имекс груп.

Двамата руснаци изпращат по електронна поща искане да посетят военния склад и прилагат копия от паспорти с други две самоличности - съответно на молдовския гражданин Николае Попа и таджикистанеца Руслан Табаров.

На 16 октомври двамата напускат Чехия, а - буквално зад гърба им - складът избухва. Взривени са 50 тона муниции, а останките са разхвърляни на 800 метра наоколо. Загиват двама души, които са работили за Имекс груп.

На 3 декември избухва друга част на склада. Този път са взривени 100 тона муниции. Няма жертви.

Няколко месеца по-късно други руснаци пътуват до България, отново с чужда самоличност. Първи е "Владимир Попов" - още през март 2014 г. Година по-късно идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 г. това са “Федотов” и “Павлов”. Седмица по-късно са “Кононихин” и “Лебедев”. По същото време в България идва и друг член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още веднъж.

Малко преди тяхното заминаване - късно вечерта на 27 април 2015 г. - Емилиян Гебрев се почувства зле и изпада в кома. С години българската прокуратура не разследва инцидента. Чак след отравянето на Скрипал в Англия и с помощта на британските служби, прокуратурата обвинява трима руснаци. Те са от същия отряд 29155. Не са задържани и разследването е спряно през август 2020 г.

Какво ново научихме от Чехия

Премиерът Андрей Бабиш каза в събота вечерта, че чешките служби за сигурност имат "еднозначни доказателства", които им дават основание за "обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице" през 2014 г.

Първо разследващото издание Респект цитира източници от службите, според които складираните муниции е трябвало да бъдат купени от Емилиян Гебрев, който да ги изнесе в Украйна.

По-късно Би Би Си също се позова на свои източници, според които става дума за склад, използван от Гебрев, а крайната дестинация на въоръженията е била Украйна.

"Без да навлизам в подробности, мога да потвърдя, че по този случай сътрудничим с други държави, включително и с България", каза вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек по чешката обществена телевизия в неделя.

Полицията в Чехия разпространи снимките на "Александър Петров" и "Руслан Боширов", които вече са идентифицирани като агентите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Точно те са издирвани от властите в Лондон за отравянето на Скрипал.

"Петров" и "Боширов" посочват на влизане в Чехия, че целта им е именно посещение във военния склад във Врбетице.

Чешки медии цитират източници от разследването, според които планът е бил пратката с муниции да се взриви на път за Украйна. Не е известно какво се е случило, за да последва взрив още на място.

След изявлението на чешките власти, покушението срещу българина Емилиян Гебрев и взривяването на военния склад в Чехия вече изглеждат част от една логическа верига, чиято цел е да бъдат предизвикани нарушения в доставките на муниции за Украйна.

Т.нар. българска връзка обаче не е съвсем нова. Радио Свобода припомня, че още през декември 2014 г. Бабиш е споменал сътрудничеството на чешката фирма Имекс груп с български партньори. Тогава той припомня, че по-рано в България също е имало взривове в складове за муниции. По-късно Имекс груп завежда иск срещу Бабиш за незаконно разгласяване на търговска тайна.

Защо Украйна търси българско оръжие

Бившият зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун обясни в неделя пред украинската служба на Радио Свободна Европа, че през 2014 г. страната е изпитала трудности за муниции. Тогава са се обърнали към бившите партньори от Варшавския договор за старо въоръжение.

"И една от тези държави, с които постоянно контактуваше нашето Министерство на отбраната и откъдето редовно получавахме муниции, беше България", каза Ягун.

Според него, Емилиян Гебрев е издирвал такова въоръжение в страните от бившия Варшавски договор.

"И най-доброто място за тяхното транзитно складиране се оказа Чехия. И там се складираха муниции, грубо казано, докато се съберат достатъчно количество за един конвой. След това трябваше да заминат за Украйна".

Виктор Ягун каза още, че още през 2014 г. украинските служби са имали подозрения, че взривовете не са случайни. Той допълни, че операциите са били импровизирани и сигурността не е била на достатъчно високо равнище.

"Това ни накара да мислим, че става дума за саботаж. И кой има полза от това - на първо място, това помагаше на Руската федерация", каза Ягун.

Той обясни, че не е имало сътрудничество с българските власти по разследването на тези случаи. По това време складове с муниции избухват мистериозно и в Украйна.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов (2017-2021) коментира темата пред Свободна Европа в неделя:

"Когато встъпих в длъжност като министър на отбрната, в складовете на Министерството на отбраната имаше още продукция, която Гебрев беше купил, но не беше изнесъл”.

Самият Емилиян Гебрев не отговори на позвъняванията и съобщенията от Свободна Европа. Бившият военен министър и свидетел по делото за отравянето на Гебрев Бойко Ноев (1999-2001) каза, че не би искал да говори от името на търговеца.

"Но последните разкрития в Чехия отново правят актуален въпроса с какви мотиви беше системно възпрепятствано и накря спряно разследването за отравянето на Емилиян Гебрев“, каза той пред Свободна Европа.

Бившият министър на отбраната (2009-2013) Аню Ангелов каза за Свободна Европа, че и по времето, когато е бил министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов, а и след това, не му е попадала информация за доставки на оръжие и боеприпаси с българско участие в Украйна.

Източник на Свободна Европа от Министерството на отбраната, който пожела анонимност, коментира, че в периода от края на 2007 до 2013 г. Емилиян Гебрев е изкупувал всякакъв вид муниции и въоръжение с отпаднала необходимост. Става дума за противотанкови мини, 100 милиметрови снаряди за оръдия и гранати.

Какво ще последва

В понеделник външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждат по искане на Чехия ситуацията. Полша вече изрази категорична подкрепа за чешкото правителство.

НАТО, САЩ и Великобритания също изразиха солидарност с Прага. Русия отхвърли обвиненията.

Чехия изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти на цивилното или военното разузнаване. Москва изгони 20 чешки дипломати в отговор.

В Чехия скандалът има две преки последици - плановете за покупка на руски ваксини срещу COVID-19 "Спутник V" отпадат, а руската фирма "Росатом" вероятно няма да бъде допусната до търга да нова ядрена мощност в Дуковани.

В България връщането на темата за недоразследваното отравяне на Гебрев ще постави отново под натиск българските институции. Вероятно е да последват призиви от партньорите от НАТО и ЕС за по-решителни действия.

Засега най-сигурният факт е, че в България никой не иска да говори по тази история, въпреки че тя нямаше да е възможна без участието и знанието на твърде много хора.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ба
  бай хуй
  4 -3
  18:05, 19 апр 2021
  Продаде и оръжието. Да гние в ада мастията.
 • 2
  Ск
  скайнет
  4 -5
  20:19, 19 апр 2021
  най-голямата къртица е върховния ни глава!
 • 3
  Ед
  Един от Вас
  3 -1
  13:46, 20 апр 2021
  Интересни неща
  "Русия анексира Крим" - Крим, който беше автономна област в Украйна (както Източна Румелия в Турция) след референдум с участието на около 80 % от населението и 90 % от тях гласували за това. Каква анексия е това!!!
  "Сепаратистите" не искат ва се отделят от Украйна, а искат по-голяма самостоятелност, защото 90 % от тяхното население не са съгласни с политиката на Киев. Прави ли са или не - това е отделен въпрос, но те не искат отделяне от Украйна - ами тогава, какви сепаратисти са!!!
 • 4
  Армия трепането му е малко на тоя
  • Ма
   Малко му е
   1 0
   18:42, 20 апр 2021
   Де да беше украинската армия, а то най=вероятно са били брадатите главорези на Турция в Сирия.
 • 5
  Не
  не можеш
  0 0
  18:53, 20 апр 2021
  да служиш на Бога и на мамона. Или единия ще намразиш или другия. Цитат.

Още новини

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини