От х:

Днес в x:

11 °C

"Модерна" и "Новавакс" са включени в британското изследване за смесване на дози от различни ваксини

Британското изследване върху ефекта от използването на различни дози ваксини срещу Ковид-19 беше разширено и включи препаратите на "Модерна" и "Новавакс", съобщи Ройтерс.

Проучването "Ком-ков" започна през февруари с цел да установи дали приемът на първа доза от един вид ваксина и втора - от друг предизвиква достатъчно силен имунен отговор като поставянето на две дози от една и съща ваксина.

Идеята е да установим дали е възможно множеството налични ваксини срещу Ковид-19 да се използват по-гъвкаво, поясни Матю Снейп от университета Оксфорд, който е ръководител на изследването.

Във Великобритания и много други европейски страни в момента се използват ваксините на "АстраЗенека" и "Пфайзер"/"Бионтех" в националните имунизационни кампании срещу пандемията. Съобщенията за проява на рядък вид тромбози накараха някои правителства да ограничат прилагането на ваксината на "АстраЗенека" само при определени възрастови групи или да насочат хората, имунизирани с първа доза ваксина на "АстраЗенека", да приемат втора доза от друга ваксина.

На брифинга, на който обяви включването на препаратите на "Модерна" и "Новавакс", Снейп каза, че се търсят доброволци на възраст над 50 г., които са били ваксинирани с първа доза през последните осем до дванадесет седмици.

"Ако успеем да докажем, че смесените схеми генерират добър имунен отговор като стандартните, без значително увеличаване на реакциите към ваксините, това би позволило на повече хора по-бързо да приключат имунизационния си курс", поясни ръководителят на проучването. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    См
    Смеската може
    0 0
    16:56, 14 апр 2021
    да тествате в България. Хората са наплашени.Ще почнат сами да си ги бодат. Само им ги дайте.
  • 2
    Ос
    островните амбриажи
    0 0
    20:12, 14 апр 2021
    Си омешиха населението с индийци и пакистанци ,че две ваксини ли да не омешат.
Последни новини