От х:

Днес в x:

„Пресвета Богородица е Покров за света, по-широк от всичките облаци на небето“

Изображение 1 от 5

    Молитвеното последование Малко повечерие с Молебен канон и Богородичен акатист - четвърта статия, вечерта на 9 април възглави архиерейският наместник Негово Преосвещенство епископ Висарион в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. С епископа съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, енорийският свещеник Иван Марински и иподяконите Илия, Тодор и Емил. Песнопенията изпълняваха хористи от храма.

    Проповед произнесе иконом Запрян Шиков. Богородичният акатист, каза тай, който четем на вечернята в петъците през Великия пост, ни напомня за обсаждането на столицата на Византия Цариград от персите и аварите в 626 година и чудесното освобождение на града от Пресвета Богородица по усърдните молитви на духовенството и народа. И нашата душа често бива обсаждана от враговете на нашето спасение, затова в такива случаи особено трябва да се обръщаме с гореща молитва към Пресвета Богородица за помощ и избавление. Иконом Шиков се спря на греховете на собствена ни плът, на света и дявола, който по думите на св. апостол Петър „като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне“. Той, бидейки дух, упражнява невидимо върху нас своето гибелно влияние. Действа посредством душата ни, като забележи слаби страни, използва ги, за да й внушава лоши мисли, порочни чувства и желания. В такива трудни моменти трябва незабавно из дълбините на душата си да викнем към Пресвета Богородица: „Майко Божия, помогни ни!“. В този свят, продължи иконом Шиков, ние на всяка стъпка срещаме опасности от разнообразни житейски блага, които възбуждат и хранят нашите страсти. Опасности от бедствия в живота, болести, несполуки, скърби, които са в състояние да поколебаят и най-твърдата душа и да я увлекат в пороци. Като плаваме по житейското море, преизобилващо с бури, напасти и изкушения, често трябва да викаме за помощ към Пресвета Богородица да ни запази от крушенията, да ни упъти и научи как да се борим, как да минаваме покрай подводните скали и да доведе нашата ладия на живота до тихо и спасително пристанище. Колко много ни е необходима небесна помощ в борбата против поднебесните духове на злобата! Това ни поучава произходът на Богородичния Акатист, който четем и слушаме с благоговение и умиление през Великия пост!

    Богомолците в храма бяха поздравени от Негово Преосвещенство епископ Висарион. В словото си той нарече Пресвета Богородица Покров за света, по-широк от всичките облаци на небето. Тя покрива и защитава вярващите със своето милосърдно застъпничество от всички беди и напасти. Тя е Майка на целия свят, която желае единението на всички. Да й благодарим вседушевно, братя и сестри, за нейния неоценим принос за нашето спасение и да я помолим от сърце с думите:„Богоблажена, която си родила Благодетеля, Подателя на благата, излей върху всички богатство от благодеяния: ти можеш, понеже си родила Могъщия по сила Христа Бога! Радвай се, Невесто неневестна! Радвай се Ти, която си по-голяма от Светая Светих! Радвай се, неизтощимо Съкровище на живота!“

    Архиерейският наместник епископ Висарион преподаде на богомолците архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай!

    ***
    На 11 април /неделя/ от 9 часа Негово Преосвещенство епископ Висарион ще отслужи архиерейската света Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. В 4 Неделя на Великия пост се почита св. преп. Йоан Лествичник.

    Архиерейско наместничество – Смолян
    Снимки: Георги Гаджев

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини