От х:

Днес в x:

13 °C

Отмениха теста на експеримента за затъмняване на Слънцето

Американски и европейски учени отмениха спорен тестови полет с балон, който трябваше да се проведе в далечния север на Швеция през юни, част от оспорван експеримент за слънчево геоинженерство с цел изкуствено охлаждане на планетата, съобщава "Франс прес".

Екип от учени от Харвардския университет планираше да изстреля балон на голяма височина от космическата станция Esrange в шведския град Кируна, за да тества дали в бъдеще може да носи оборудване за освобождаване на отразяващи слънчевата радиация частици в земната атмосфера.

Проектът е наречен SCoPEx, съкратено от "Експеримент с контролирана пертурбация в стратосферата".

Подражавайки на ефекта от вулканични изригвания, поддръжниците на проекта казват, че технологията трябва да бъде проучена, за да се види дали тя може да се превърне в метод за борба с глобалното затопляне.

Ала проектът, подобно на самото геоинженерство, породи опасения както сред учените, така и сред природозащитниците, които казват, че технологията е опасна и рискована.

Критиците се опасяват, че инжектирането на частици в стратосферата може да увреди озоновия слой и да наруши екосистемите.

"Научната общност е разделена по отношение на геоинженерството", се казва в изявление, публикувано от Шведската космическа корпорация (SSC), която управлява Esrange.

След диалози с експерти, заинтересовани страни и Харвардския университет, "Шведската космическа корпорация реши да не провежда техническия тестов полет, планиран за това лято".

Специална комисия, създадена от Харвард за проучване на социалните и етични аспекти на проекта, също призова пробният полет да бъде отложен, за да се преразгледат последиците за коренното население саами в Швеция и страната като цяло.

Комисията препоръча "в Швеция трябва да се случи обществена ангажираност, преди да се проведат каквито и да било изследвания на SCoPEx в страната".

"Това вероятно ще отложи изстрелването на платформата до 2022 г.", посочи комисията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Иц
  ицо
  7 0
  11:45, 6 апр 2021
  Конспирациите май се сбъдват? Дано Господ да ги вразуми тези откачалки!
 • 2
  То
  това е богоборство
  1 0
  22:08, 6 апр 2021
  Който е тръгнал срещу Бога добро не е видял. Тези няма да се вразумят.

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини