От х:

Днес в x:

С какво (не) се шегуват в по света

Шегите би трябвало да предизвикват смях и да разведряват обстановката. Но могат да станат и гафове. Особено ако си в непозната компания или даже страна. Да си в чужда страна не е лесно, а подигравки за акцента си може да получиш където и да си по света (дори в съседното село). Има обаче някои специфични теми, които трябва да бъдат внимателно избягвани в някои страни, защото шега с тях не бива. Да, смехът е универсално средство за сближаване, но на какво ще се посмеем е доста деликатна тема...

Италия: Лежерни и жизнерадостни, италианците обожават хумора и иронията. Обичат да се шегуват на всяка тема и с удоволствие ще разкажат виц дори на непознат човек. Не вървят закачки на тема семейни и лични отношения.

Япония: Местният хумор е в две крайности: житейски истории с контекст, който посетителите просто няма да разберат, или нелепи телевизионни предавания, в които хуморът често е свързан с травматизъм.

Англия: Английският хумор е пословичен - саркастичен и черен. На практика няма теми табу и затова шегите понякога водят до конфликти. Често шегата върви в комплект с "каменно лице", така че може да не е толкова лесно да се идентифицира в обикновен разговор.

Китай: Тук не е обичайно да се подиграват с нещо или с някого директно и затова се използват намеци и популярни истории, които често са непонятни за чужденците. Никакви шеги с личните отношения, по-възрастните и политиката. Но пък обичат да се подиграват на богатите и класовото неравенство.

Германия: И тук се шегуват. Може да се посмеят на себе си и на политиката. Често можете да чуете вицове за жители на различни региони и съседни държави, но няма да се шегуват с религията, външния вид или личността на други хора.

САЩ: Шегите и погаждането на всякакви номера са много любими. Шегите на местните могат да бъдат разбрани от абсолютно всеки, но за някои може да изглеждат твърде простовати и дори глупави. Можете да се шегувате почти с всичко, но не се опитвайте с религия, расови или джендър различия.

Франция: Чужденците могат да останат обидени от местния хумор. Но тук никога няма да се надсмеят над себе си. Внимавайте, защото е много лесно да ги обидите с небрежна шега - за това е достатъчно да кажете нещо иронично за тяхната държава, храна или традиции. Това е позволено само във френските комедии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини