От х:

Днес в x:

Прости психологически трикове, които облекчават ежедневието

Човешката душа е като айсберг: видима е съвсем малка част от нея. Големите тайни на нашата душа са скрити дълбоко. За да разкрие човек светлите и тъмните страни на  съществото си, понякога е нужен цял един живот. Има ситуации, в които се изненадваме от самите себе си – точно когато си мислим, че се познаваме наистина добре.

Но дори ако душевният ни живот е сложен и неразгадаем, има определени сходства, които споделяме всички. Всеки може да наблюдава тези закони и механизми у себе си и да ги потвърди. Следните психотрикове са всичко друго, но не и „кухненска психология“, защото са  проверени във всекидневието:

1. Край на хъркането

Хъркащите половинки в леглото могат да ви съсипят съня и да ви изкарат извън нерви. Когато партньорът ви хърка толкова силно, сякаш се кани да засмуче възглавницата, може да помогне следният психологически трик: потропайте няколко пъти по нощното шкафче или таблата на леглото. Това внушава на спящия мозък, че някой чука на вратата. Така заспалият не се събужда, но поне за кратко хъркането престава.

2. Добър слушател

Да умееш да слушаш не означава само да мълчиш и да кимаш учтиво. Когато някой ви разказва нещо, трябва да го изслушате, вместо веднага да насочите разговора към себе си. Например може да му зададете някой допълнителен въпрос – така ще демонстрирате интерес и ще спечелите симпатии. Разбира се, някои хора приказват като картечници и невинаги имате търпение да се концентрирате върху монолозите им. Но ако искате да създадете у такъв дърдорко усещането, че го слушате в захлас, без действително да възприемате думите му, използвайте следния психологически трик: фокусирайте погледа си върху една точка между веждите му. Така ще създадете у събеседника си илюзията, че го гледате право в очитe, и спокойно може да се отдадете на собствените си мисли.

3. Чувството за вина е водоразтворимо

„Измивам си ръцете“, казва човек, когато иска да покаже, че съвестта му е чиста. Но в този израз има повече смисъл, отколкото предполагаме. Така например психолозите са открили връзка между телесната и душевната хигиена. Участниците в един експеримент били помолени да опишат някаква ситуация от миналото си, в която са се държали или безукорно, или осъдително от морална гледна точка. След това им предложили или възнаграждение, или възможност да си измият ръцете. От онези, които си спомняли срамна случка, повечето избрали измиването. Изследователите допускат, че тази психологична връзка между телесната чистота и чистата съвест може да е от религиозен характер.

4. Подражаването е симпатично

„Само маймуните подражават“ – децата често чуват това, когато имитират други хора. А при това всички, било млади или стари, са майстори на имитациите. Всъщност ние постоянно копираме поведението на другите, макар и в повечето случаи несъзнателно. Това се отнася до поведенчески модели като прозяване, почесване или бъркане в носа и по-изискани жестове като усмивки или примигване. Феноменът се нарича „ефект на хамелеона“ и навярно изпълнява важна социална функция: по този начин се опитваме да покажем съпричастност и да се приобщим към средата.

5. Успокояващо дишане

Един от аспектите на „ефекта на хамелеона“ се оказва много полезен: когато някой близо до вас получи паническа атака, можете да му помогнете, като вдишвате и издишвате дълбоко и равномерно. След малко потърпевшият ще започне несъзнателно да нагажда дишането си към вашето и постепенно ще се успокои. Впрочем, синхронизира се не само дишането на хората. Учените са установили, че при влюбени двойки се уеднаквяват дори ударите на сърцето.

6. Мириши, за да ти дойде акълът

Учениците и студентите най-добре познават проблема: зубрят до побъркване за класна работа или изпит, а щом се опитат да си припомнят материала, мозъкът им стачкува. За да се справят с блокажа, трябва да се доверят на носа си в буквалния смисъл. Така например докато учите и дори по време на изпита сложете до себе си кърпичка, напоена с ободряваща есенция (лимон или мента). Миризмата не само ще повиши концентрацията ви, но ще ви помогне да си спомните по-успешно наученото. Доказано е, че когато свързваме дадена информация с определено ухание, по-лесно я извикваме в паметта си.   

7. Времето като търговска уловка

„ Промоцията важи за ограничено време“ – често рекламират по този начин уж строго лимитирани стоки. С тази уловка продавачите пълнят касите си, но за клиентите тя е лош съветник. По разпродажбите личи колко  успешен е този търговски трик. Страхът да не изпуснем изгодната покупка провокира най-низките ни инстинкти. Виждаме в другите купувачи конкуренти, които заплашват да грабнат желания артикул под носа ни. Така покупателният ни апетит се увеличава, като понякога стига до истински бяс. Опитът обаче показва, че човек се разкайва по-често за покупки, направени под натиска на времето, отколкото за добре обмислено пазаруване. Когато някой те притиска да вземеш бързо решение, вероятността да те измамят е голяма. Непременно си дайте време да обмислите предложението, колкото и да е съблазнително.

8. Избор на дрехи

„Дрехите правят човека“ – това заглавие на творба от швейцарския писател Готфрид Келер неслучайно се е превърнало в крилата фраза. Не е тайна, че облеклото има голямо значение за начина, по който се отнасят към нас. Който се облича елегантно и спретнато, по принцип се приема с по-голям респект от околните. Много изследвания показват, че изборът на дрехи значително влияе и върху мисленето и действията ни. В един експеримент, в който трябвало да се изпълняват различни задачи,  накарали част от участниците да облекат бели престилки, каквито носят лекарите. Било установено, че „белите престилки“ работят по-съсредоточено и във всички области се справят далеч по-успешно от участниците без престилки. Основателна причина да се обличаме подходящо за всяка житейска ситуация.

9. Езикът на тялото

Дрехите не са всичко: когато става дума за това как ни възприемат другите, жестовете са едва ли не по-важни от облеклото. Независимо дали сме на делова среща или на парти – ако искаме да направим добро впечатление, мимиките и жестовете ни трябва да са приветливи. Скръстените пред гърдите ръце действат враждебно и отблъскващо. Когато вземате в ръка питие, трябва да го държите на височината на бедрата, а не пред гърдите си като щит. Така демонстрирате откритост и готовност за събеседване. Директният зрителен контакт също издава искреност и добронамереност.

10. Адреналинът като афродизиак

Любовта не става насила, но поне можем да я направим по-вероятна. Възбуждащите или опасните ситуации действат като афродизиак, както доказва прочутият експеримент на Дътън и Арън от 1974 година. Те разделили участниците (само мъже) на две групи. Едната трябвало да мине по нисък стабилен мост, а другата – по висящ, висок 70 метра. По средата и на двата моста стояла красива жена, която им връчвала анкетен лист и им давала телефонния си номер за всеки случай, ако имат въпроси. Резултат: от групата, минала по клатещия се мост, много мъже се обадили впоследствие на анкетьорката, за да пофлиртуват с нея. Докато жената от стабилния мост почти не получила обаждания. Извод: адреналинът изостря сетивата и физическата привлекателност се възприема по-отчетливо. Затова ви съветваме да посетите с приятелката си луна парк или да гледате филм на ужасите, вместо да седнете в някое кафене.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини