От х:

Днес в x:

Смолянска област се върна в червената зона със 138 на 100 хиляди души население

Изображение 1 от 2

    Към 0:00 часа на 01.03.2021 г. общият брой на диагностицирани с COVID-19 от началото на пандемията в Смолянска област е 2439 лица, от които 2 037 са излекувани, починалите са 221, а активни (в процес на лечение и изолация) са 181 (57 домашно лечение, 124 хоспитализирани). Лицата под карантина са 298.
    Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева отбеляза, че през последните четири седмици броят на новозаразените се увеличава, като 14-дневната заболяемост е нараснала до 138,1 на 100 хил. за областта при 247,3 за страната. „Това ни поставя в Червената зона на риск, заедно с още 24 области в страната, като има 5 области в тъмночервен цвят с над 300 на 100 хил. заболели. Засега само област Търговище остава в нискорисковата Жълта зона. Това показва, че в цялата страна се регистрира завишаване на заболяемостта от COVID-19, като седмичният ръст за областта е 50,9% при 48,3% за страната. Като добра тенденция може да се отбележи намаляване стойностите на показателя 14-дневна смъртност – 2,9 на 100 хил. души за региона при 8,03 за страната. Това са най-ниските стойности на този показател, които отчитаме в Смолянска област до момента.“ За двете седмици починалите са трима – двама мъже и една жена, които са били с придружаващи заболявания и на интензивна терапия. Броят на хоспитализираните през седмицата се увеличава, но засега няма натиск върху болничните лечебни заведения. Към тази сутрин заетите легла по болници са: в МБАЛ-Смолян – 33-ма, от които един пациент е на интензивна терапия, в МБАЛ-Девин – 13; в МБАЛ-Мадан – 5 и в МБАЛ-Златоград – 19. Към момента лечебните заведения в областта имат капацитет да посрещнат нуждаещите се от болнично лечение.
    Зам-директорът на МБАЛ-Смолян д-р Емилия Апостолова каза, че в момента се наблюдава леко увеличаване на броя на хоспитализации в областната болница, но няма натиск върху болничното заведение. „Разполагаме с достатъчно възможности, като в момента пациентите с COVID-19 са настанени за лечение само в инфекциозно отделение. Имаме възможност при необходимост да увеличим леглата в източното крило на вътрешно отделение, както и в урология.“ Д-р Апостолова подчерта, че в периода декември-януари ръководството на МБАЛ-Смолян е успяло да организира бърз текущ ремонт, с което е осигурена кислородна вентилация за споменатите две крила на инфекциозно отделение и урология. Болницата разполага и с достатъчни количества от препоръчаните по протоколите медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус.
    На въпрос на СмолянБгвести констатиран ли е вече британския щам на вируса в областта д-р Кубатева отговори, че той се изследва единствено в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. До момента там не са изпращани проби от Смолян, защото сме били в оранжевата зона със сравнително спокойна епидемична обстановка. Сега с повишаване на заболяемостта ще се водят разговори в какъв момент да се изпратят проби.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини