От х:

Днес в x:

Седем храни, които са забранени в космоса

Нулевата гравитация и малкото място за съхранение сериозно ограничават опциите на менюто на астронавтите.

Освен това има храни, които съвсем не са за предпочитане в космоса. Ето няколко такива:

Хляб

Трохите - от хляб, бисквити, сладки и т.н., могат да бъдат опасни в космоса. Те се носят наоколо и могат да влязат в очите на астронавта и да повредят дори важно оборудване. Ето защо ще намерите тортили вместо хляб във всички пътувания извън орбитата.

Безалкохолни напитки

Забавно нещо се случва с карбонизацията без гравитация. Няма такава. И ако на Земята основна част от магията на содата се крие в нейните мехурчета, в космоса това не е така.

Сол и пипер

Няма опция да поръсите сол и пипер в космоса. Малки частици сол, черен пипер или други подправки просто ще плуват вместо да паднат върху храната. Космическите мисии имат специални течности със сол и черен пипер, които овкусяват храната.

Прясно мляко

Вместо прясно мляко, дехидратираният вид, който заема и доста по-малко място и не изисква охлаждане, е основна част от международните космически мисии от 60-те години на миналия век.

Сладолед

Реално няма как да има фризер в космическите совалки, но за сметка на това астронавтите могат да се наслаждават на изсушен вариант на сладоледа.

Пица

Въпреки че не е точно забранена в космоса, пицата не е в списъка с най-търсени храни за астронавтите. Най-малкото, не може да имате хрупкава коричка, по-скоро консистенцията е мокра и дъвчаща.

Алкохол

През 1972 г. алкохолът е в менюто за предстоящата мисия Skylab 4. Но когато обществеността разбира това, мнозина изпращат гневни писма до НАСА и идеята е отхвърлена. 

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини