От х:

Днес в x:

Литургия за Успение Богородично в 500 годишна църква

Големия Християнски празник Успение Богоридично днес бе отбелязан в едноименната църква в село Узунджово. Това е най старата църква в региона и една от най старите в България. Богомолци от Хасково, Димитровград и околните села се стекоха в храма за да отдадът почит на божията майка. Според християнската традиция на този ден тя се „Успива”/заспива/ своя вечен сън и се възнася при син си Исус Христос. В йерархията на църквата, празникът е един от 12-те най големи християнски празници, който се чества и от православни и католици.

Успение Богоридично слага край и на строгите 15 дневни богородични пости. Макар и значително по кратки от Великденския пост, те са не по-малко строги от него. До 15-ти август бе забранена всякаква блажна храна, сключване на бракове  и секс. Традиционно краят на ритуалното въздържание се отбелязва с курбан за здраве. 3 овце и 2 агнета облажиха гостите на храма, като специалното на курбана бе че този път майсторите курбанджии бяха жени/виж снимката/.

 

Успение Богододично ме може да се празнува на по-подходящо място изтъкнаха и софиянците Диян и Нушка Кирилови. Макар и да не пожелаха да застана пред обектива ни, споделиха че специално са се отбили  в Узунджово за да отдадът почит на божията майка, защото знаят че църквата е една от най старите в България.

 

Храмът е строен през 1500 година, после разрушен, а 93 години по късно преустроен на джамия. През 1906-та година възвръща облика си на кръстокуполна църква, която след реставрация преди няколко години отново отваря врати за християните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини