От х:

Днес в x:

Мултидисциплинарна експертна комисия със Северна Македония отново забуксува

Без съществени резултати е завършило 12-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Това коментира проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията, в изявление след края на заседанието, което се проведе чрез видеоконферентна връзка на 25-26 февруари.

По думите на проф. Димитров първата среща за годината не е по-различна по своите резултати от последната през миналата година. Той припомни, че през януари и февруари са се състояли две технически срещи с ограничен състав, за да се работи по неподписаните повече от година протоколи от предишните срещи, като поясни, че без протоколите не може да бъде официализирана работата на срещите на комисията.

Успяхме да придвижим напред и да подпишем протокола от деветата среща, на път сме - и това е единственият положителен резултат в днешното заседание, да подпишем и протокола от десетата среща, информира проф. Димитров. По думите му, що се отнася до същинската дейност на комисията, днес тя отново е била безплодна.

В пълно противоречие с твърденията на политици от Република Северна Македония, че е завършено Средновековието и вървим напред, всъщност ние сме още някъде там в 10 век, и нямаме никаква крачка напред, коментира още съпредседателят на комисията.

Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи - уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научни изследвания по тази тематика в световната историческа наука, посочи проф. Димитров.

Изненада ни неприятно това, че нашите колеги искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и за Цар Самуил, които се разминават с оценката, която имахме, когато предлагахме съвместно честване на този български владетел, обясни той. Според него странно звучи двойният стандарт, който те искат да лансират, по отношение на учебниците и за публичните чествания. Образованието всъщност е това, което формира обществените нагласи, подобно разминаване и двоен стандарт показва нежелание да се направи необходимата крачка напред, смята проф. Димитров. За нас е крайно неприемливо упоритото бягство от определението "обща история", коментира още той.

Проф. Димитров посочи, че като цяло има един основен положителен резултат - че вече в Република Северна Македония публично се говори за миналото и за спорните моменти.
Той информира, че е насрочена е още една техническа среща след по-малко от две седмици, а към края на април ще бъде поредното 13-то съвместно заседание на комисията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини