От х:

Днес в x:

8 °C

Цацаров: Прокурор, разследващ главния - най-екзотичната идея, която съм чувал

Увеличава броя на сигналите за конфликт на интереси, но те са точно в целта, отчете шефът Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров в интервю за БНТ. Картината е "най-видима в общини и общински съвети", а по думите му, "те освен, че преследват политически цели, голяма част от тях били основателни".

Сотир Цацаров коментира и промените в НПК, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор: "За годините в съдебната система съм видял много странни идеи, но това е най-екзотичната идея, която съм виждал и чувал. Спорно е дали ще бъде работещо решение...", обясни той.

"Изхождаме от презумпцията, че прокурорът, който ще разследва главния, ще е безгрешен", запита риторично Цацаров, който е предишният главен прокурор.

Общият размер на исковете срещу бизнесмена Васил Божков и свързаните с него лица досега са в размер на 278 млн. лв., а са направени и искове за нови до 406 млн. лв., които касаят и други лица, заяви шефът на КПКОНПИ.

Той обясни, че законът предвижда определена категория престъпления, свързани с получаване на незаконно облагане и организирана престъпна група.

"Когато прокуратурата повдигне обвинение, постановлението се изпраща на КПКОНПИ, затова се прави проверка на имуществено състояние и при установяването на имущество, за което няма законен източник на доход, се стига до предявяване на иск пред съда. Работим по механизма на гражданската конфискация, което има за свое начало повдигане на обвинение за наказателно производство. Претендираме пред съд, доказваме тезата си в исково гражданско производство", обясни подробно Сотир Цацаров.

Той добави, че така "на равни начала срещу лицето, срещу което се предявява, гражданският съд решава дали тезата е права или ще се стигне до отхвърляне на исковата претенция".

Цацаров обясни още, че всяко лице има право да упълномощи свой представител и лица, които не са в страната, ако няма такъв или не е проявило интерес - има правила по ГПК за представителство.

"Няма ситуация на борба с известни преимущества за нас", категоричен е Цацаров.

В началото на мандата той е бил убеден, че промени трябват в областта на Публичния регистър и 50-те категории лица на висши публични длъжности. Там има нужда от по-ясна дефиниция, изключваща категория на лица, които нямат общо с определението за висши публични длъжности.

"Оказва се, че в много случаи законът трябва да претърпи корекции, няма депутати, които да смятат, че не е нужно, но досега не е направено, това е посочено в два доклада", поясни шефът на Антикорупционната комисия.

Той се надява следващото Народно събрание да предприеме действия в тази посока, а ползите са - да се прецизира режимът и да има ползи за лицата на висши публични длъжности.

Трябва да се създаде прозрачен и публичен режим на деклариране, каза още Цацаров, а относно имуществото - "трябва да има гаранции за лицата, срещу които има завеждане на искове за имущество, че ще става при пълно отчитане".

"Поправките са не толкова политически, а експертно-юридически, необходими са за висшите лица, за комисията и за ответниците по делата", поясни Цацаров.

Той коментира и борбата с корупцията у нас: "Малко мислим за това, което подхранва средата, за дублиращата се администрация, за изисквания гражданите да търсят с един и същ документ дублиращи се услуги".

По думите му изразът "превенция срещу корупцията е изпразнен", като в резултат на това се намалява крайният резултат.

Цацаров даде пример за конфликта на интереси: "Нямаме това право, но имаме добро партньорство с Френската антикорупционна комисия, където има изискване всяко лице, заемащо висша длъжност, да може да посочи хипотеза - подписване на договор или искане да стане адвокат... Така, ако го направи, ще бъде ли в конфликт на интереси?".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини