От х:

Днес в x:

Кунчев: Ваксинираните с втора доза вече имат сертификат за пътуване в ЕС

Всеки българин, който е получил втора доза от ваксината срещу коронавирус, вече е записан в електронната информационна система и получава сертификат за ваксинация, с който може да пътува в Европа.

Това заяви националният здравен инспектор Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. Той обясни подробно, че сертификатът представлява картонче с QR- код, който се проверява на границата при пътуване. "В момента сме в процес на договаряне с Израел да подпишем протокол за взаимно признаване", каза още Кунчев. Той обаче е на мнение, че ако всяка една от 27-те страни-членки на ЕС, ако си формира критерии и слага собствени изисквания, за да се придвижим, например, от България до Германия трябва да има 3-4 вида документи и затова Европейската комисия трябва да въведе такъв документ, който да важи за целия ЕС.

"Ако това не стане в рамките на 2-3 месеца, на база двустранни спогодби ще сключим със страните споразумение, с които България има най-голям обмен", съобщи здравният инспектор.

Кунчев съобщи, че вече се проверяват българи, дошли от Великобритания, заради съмнения на граничните власти дали са използвали фалшив код, за да влязат в страната. Ангел Кунчев е категоричен, че сертификатът за ваксинация не е дискриминация - само улесняване да се преминава по лесно през КПП-ата, както и начин да се постигне по-бързо до 70% масова ваксинация. Гърция, Хърватия и Турция са започнали вече да го правят.

Относно проблема със забавянето на доставките на ваксините на "Астра зенека" и спирането на "зелените коридори" за ваксиниране, Кунчев призна, че сме зависими изцяло от фирмите. "Държавата няма да отстъпи от двата принципа, да бъде безплатна и доброволна ваксинацията. Започва да се чувства, че нараства броят на предпазените хора и ако се премине границата от 1-2 млн. ваксинирани души, ще видим, че няма да са пълни болниците", обясни Ангел Кунчев.

За "Астра Зенека" - Кунчев призна, че "истината е, че шансът на България е, че е част от Европейския съюз и има изпълнение на търговски договори. "Вероятно фирмите имат сериозни производствени промени, но една фирма трябва да си даде сметка какво може да изпълни и сега е моментът фирмите да се отплатят на обществото и да се преодолее този стрес", каза той.

Кунчев уточни, че не само при "Астра зенека" има проблем, такъв има и при останалите фирми, като и при тях е имало малки корекции в доставките.

Над 500 000 дози се очакват за март, което ще е достатъчно, за да се покрият достатъчно ваксинирани, очаква се да дойде и четвъртата ваксина, както и още две ваксини в късната пролет или ранното лято. Избор от страна на пациент коя ваксина да си постави, ще има по-късно, когато разполагаме с всички видове.

"След 3 март може да заработи информационна система за ваксиниране, ако имате записване при личния лекар и зелените коридори, достъпът до ваксини ще го имате, въпросът е ваксините да ги има", обясни здравният инспектор.

Ангел Кунчев съобщи, че вече в страната има добро ниво на ваксинирани и гарантира, че за всички ги има вторите дози. "За 90 000 души от изборната администрация се пази първа и втора доза, за да може да се обхване цялата администрация", съобщи още експертът. По думите му, всички ваксини защитават след първа доза и няма принципна разлика в защитата на трите ваксини, но никой само с една доза не може да бъде сигурен, че е максимално защитен. "Това, което гарантират ваксините е, че няма да имаш тежко заболяване и смърт и този процент на ефективност е напълно достатъчен", категоричен е Ангел Кунчев.

В момента в България все още доминира класическият щам на коронавируса, но расте процентът на заразените с британския вариант. А защо няма грип - "коронавирусът е заел до такава степен, че успя да изблъска всички други вируси".

Кунчев коментира и отварянето на заведенията: "Между експертите има остри дискусии, опитваме са да пазим този баланс, да не се гледа само медицинската страна, а и на икономическите и социалните последици - моето лично мнение е, че няма риск, ако семейството вечеря от 20 до 23 ч. в ресторанта".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Tt
    Tt
    2 0
    15:33, 26 фев 2021
    Тия кой ще ги съди за всяване на паника и страх върху населението на България, те убиха повече хора от самия вирус
Последни новини