От х:

Днес в x:

6 °C

Кунчев: Ваксинираните с втора доза вече имат сертификат за пътуване в ЕС

Всеки българин, който е получил втора доза от ваксината срещу коронавирус, вече е записан в електронната информационна система и получава сертификат за ваксинация, с който може да пътува в Европа.

Това заяви националният здравен инспектор Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. Той обясни подробно, че сертификатът представлява картонче с QR- код, който се проверява на границата при пътуване. "В момента сме в процес на договаряне с Израел да подпишем протокол за взаимно признаване", каза още Кунчев. Той обаче е на мнение, че ако всяка една от 27-те страни-членки на ЕС, ако си формира критерии и слага собствени изисквания, за да се придвижим, например, от България до Германия трябва да има 3-4 вида документи и затова Европейската комисия трябва да въведе такъв документ, който да важи за целия ЕС.

"Ако това не стане в рамките на 2-3 месеца, на база двустранни спогодби ще сключим със страните споразумение, с които България има най-голям обмен", съобщи здравният инспектор.

Кунчев съобщи, че вече се проверяват българи, дошли от Великобритания, заради съмнения на граничните власти дали са използвали фалшив код, за да влязат в страната. Ангел Кунчев е категоричен, че сертификатът за ваксинация не е дискриминация - само улесняване да се преминава по лесно през КПП-ата, както и начин да се постигне по-бързо до 70% масова ваксинация. Гърция, Хърватия и Турция са започнали вече да го правят.

Относно проблема със забавянето на доставките на ваксините на "Астра зенека" и спирането на "зелените коридори" за ваксиниране, Кунчев призна, че сме зависими изцяло от фирмите. "Държавата няма да отстъпи от двата принципа, да бъде безплатна и доброволна ваксинацията. Започва да се чувства, че нараства броят на предпазените хора и ако се премине границата от 1-2 млн. ваксинирани души, ще видим, че няма да са пълни болниците", обясни Ангел Кунчев.

За "Астра Зенека" - Кунчев призна, че "истината е, че шансът на България е, че е част от Европейския съюз и има изпълнение на търговски договори. "Вероятно фирмите имат сериозни производствени промени, но една фирма трябва да си даде сметка какво може да изпълни и сега е моментът фирмите да се отплатят на обществото и да се преодолее този стрес", каза той.

Кунчев уточни, че не само при "Астра зенека" има проблем, такъв има и при останалите фирми, като и при тях е имало малки корекции в доставките.

Над 500 000 дози се очакват за март, което ще е достатъчно, за да се покрият достатъчно ваксинирани, очаква се да дойде и четвъртата ваксина, както и още две ваксини в късната пролет или ранното лято. Избор от страна на пациент коя ваксина да си постави, ще има по-късно, когато разполагаме с всички видове.

"След 3 март може да заработи информационна система за ваксиниране, ако имате записване при личния лекар и зелените коридори, достъпът до ваксини ще го имате, въпросът е ваксините да ги има", обясни здравният инспектор.

Ангел Кунчев съобщи, че вече в страната има добро ниво на ваксинирани и гарантира, че за всички ги има вторите дози. "За 90 000 души от изборната администрация се пази първа и втора доза, за да може да се обхване цялата администрация", съобщи още експертът. По думите му, всички ваксини защитават след първа доза и няма принципна разлика в защитата на трите ваксини, но никой само с една доза не може да бъде сигурен, че е максимално защитен. "Това, което гарантират ваксините е, че няма да имаш тежко заболяване и смърт и този процент на ефективност е напълно достатъчен", категоричен е Ангел Кунчев.

В момента в България все още доминира класическият щам на коронавируса, но расте процентът на заразените с британския вариант. А защо няма грип - "коронавирусът е заел до такава степен, че успя да изблъска всички други вируси".

Кунчев коментира и отварянето на заведенията: "Между експертите има остри дискусии, опитваме са да пазим този баланс, да не се гледа само медицинската страна, а и на икономическите и социалните последици - моето лично мнение е, че няма риск, ако семейството вечеря от 20 до 23 ч. в ресторанта".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Tt
  Tt
  2 0
  15:33, 26 фев 2021
  Тия кой ще ги съди за всяване на паника и страх върху населението на България, те убиха повече хора от самия вирус

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини