От х:

Днес в x:

Невероятни факти за мозъка

Мозъкът е една от най-изумителните и сложни части на човешкото тяло.

Ето някои странни, но и извънредно интересни факти за сивото вещество:

Мозъкът е изключително мощен

Човешкият мозък е отговорен за поддържането на тялото през целия ден. Той не само помага на хората да мислят и научават нови неща, но също така контролира движение и реч. Мозъкът е част от централната нервна система и получава тонове информация.

Самият мозък не може да усети болка

Някога чудили ли сте се как мозъчните хирурзи са в състояние да извършват операции на пациенти, докато са будни? Бет МакКуинстън, доктор по медицина, невролог и медицински директор на отдела за диагностика в здравната компания Abbott, обяснява, че въпреки че мозъкът има слоеве, покрития и кръвоносни съдове, които съдържат рецептори за болка, самият мозък не може да изпита такава.

Когато човек, например, има главоболие, често се смята за болка, произтичаща от мозъка, но всъщност, това не е така. Мускулите и кожата около мозъка обаче могат да почувстват болка.

Мозъкът е алчен

Мозъкът може да представлява само около 3 процента от телесното тегло, но получава около 30 процента от кръвта, изпомпвана от сърцето. Това показва колко внимание и подкрепа изисква, в сравнение с другите привидно важни области на тялото.

През повечето време използваме по-голямата част от мозъка си

Не е вярно, че използваме само 10 процента от мозъка си. Това погрешно схващане възникна, защото мозъкът е толкова приспособим, че понякога незначителни увреждания причиняват само фини проблеми.

Факт е, че по-голямата част от мозъка работи непрекъснато - за да усеща, обработва, мисли, движи и дори мечтае. Дори когато лягате да спите през нощта, мозъкът все още работи усилено.

Мозъчните вълни са още по-активни, докато сънувате

Когато сте дълбоко заспали, може да си помислите, че мозъкът ви е „изключен“, но всъщност, прави много повече, отколкото когато ходите, говорите, ядете и мислите. Когато са будни, хората използват алфа и бета вълни, но сънят, особено в началните етапи, използва тета активност, която е по-голяма по амплитуда от бета.

Мозъците на възрастни все още произвеждат нови неврони

Когато остаряваме, умират и мозъчни клетки. Но междувременно мозъкът все още произвежда нови. Този ​​процес е известен като неврогенеза. Смята се, че тези неврони са важни за ученето, паметта и реагирането на стреса

Почти половината от енергията на детето отива за храна на мозъка

За да може мозъкът да продължи да работи, той изисква значителни количества енергия. И това е особено важно за малките деца, които все още учат, обработват информация и се развиват с бързи темпове. Учените от Северозападния университет откриха наскоро, че в предучилищните години, когато мозъчното развитие на детето е по-бързо, физическият растеж е по-бавен, вероятно за да спести повече енергия за развиващия се мозък.

Обратно, по време на пубертета, когато физическият растеж е по-бърз, развитието на мозъка е по-бавно - което може да не е изненада за родителите на тийнейджърите.

Упражненията са също толкова полезни за мозъка, колкото и за тялото ви

Професионалните спортисти знаят колко важно е захранването на мозъка им, за да гарантират, че могат да влагат максимални усилия и енергия в тренировките си. Това се дължи на умствената стимулация, която идва с упражненията, но и защото здравата сърдечно-съдова система се отразява по-добре на мозъка.

Особено когато за първи път изпробвате нов фитнес клас или режим, мозъкът работи усилено, за да научи движенията и да контролира мускулите ви.

Можете да „видите“ през ушите си

Невропластичността, или способността на мозъка да се реорганизира и променя през целия живот на човека, е наистина забележително нещо. В едно проучване от 2011 г. изследователите от Университета в Монреал сравняват мозъчната активност на лица, които са родени слепи и тези, които имат нормално зрение.

Те откриват, че частта от мозъка, която обикновено е свързана към нашите очи, може да се пренасочи, за да обработва звукова информация вместо визуално възприятие.

Зрителните зони на мозъка са отзад

Тези факти за мозъка може да звучат неинтуитивно, като се има предвид, че очите ви са в предната част на главата ви, но частта от мозъка ви, отговорна за зрението - тилната част, се намира отзад.

По същия начин лявата страна на мозъка контролира зрението от дясната ви страна и обратното. Същото важи и за това как мозъкът ни обработва звуци - от противоположните страни на главата.

При сканиране мозъкът може да „светне“, когато човек е влюбен

Някои може да мислят, че да бъдеш „влюбен“ е само идея или просто термин, който хората използват, но сканирането на мозъка разкрива друго. За хората, които са романтично влюбени, функционалните ЯМР мозъчни сканирания могат да покажат активност там, където присъства допаминът, - невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме добре.

Други области в мозъка, свързани с удоволствие и възнаграждение, също могат да покажат по-голяма активност за хората, които са се влюбили.

Нашият мозък е по-малък от този на нашите предци

Това може да е един от най-страшните от тези мозъчни факти, но палеоантропологичните изследвания показват, че мозъкът ни се свива. Скелетни доказателства от всеки обитаван континент подкрепят тази теория.

Някои учени предполагат, че това може да е свързано с факта, че средният размер на тялото на хората също е намалял по размер през последните 10 000 години. По-голямото тяло изисква по-голяма нервна система, така че, когато телата ни стават по-малки, нашите мозъци също - в отговор на това.

Мозъчните вълни на двама музиканти могат да се синхронизират, когато изпълняват заедно

Има научна причина, поради която любимите ви групи и музиканти се сливат хармонично. Екип от учени в Берлин, Германия, използва електроди, за да записва мозъчните вълни на 16 двойки китаристи, докато свирят една и съща музикална последователност. Въпреки че двамата индивиди от всяка двойка играят различни роли, мозъчните им вълни се синхронизират.

Четенето на глас използва различни мозъчни вериги, отколкото четенето на ум

Изследователите отдавна са разбрали, че децата първо се научават да четат, като изговарят думи на глас и едва след като тези знания са установени, те могат да се научат да четат на ум. Ето защо четенето е толкова важно за мозъка. 

Мозъкът е предимно мазнини

Да - това е най-мазният орган в тялото, състоящ се от минимум 60 процента мазнини. Ето защо диетата, богата на здравословни мазнини, като омега-3 и омега-6, е жизненоважна за здравето на мозъка и цялото тяло.

Мозъчните клетки могат да оцелеят само с кислород и глюкоза

Тези две хранителни вещества са изключително важни за функционирането и оцеляването на човешкия мозък. Отнема на мозъка от три до пет минути да претърпи необратими щети, когато е лишен от кислород или глюкоза. Ето защо повечето смъртни случаи никога не са мигновени.

Капацитетът за съхранение на мозъка е практически неограничен

Няма такова нещо като да знаете твърде много - или да научите толкова много, че да не можете да съхранявате повече информация (макар че със сигурност може да се почувства така, след като сте били на дълго заседание). Вашият мозък няма капацитет, като съхранението на данни във вашия компютър или смартфон.

Краткосрочната памет обикновено трае около 20 до 30 секунди

Чудили ли сте се как тръгвате да казвате нещо, да се разсеете за кратко и след това напълно да забравите какво щяхте да кажете? Това е свързано с капацитета на мозъка ви да съхранява малки количества информация в активния ум. Той поддържа тази информация в състояние за лесен достъп, но го прави само за период от около половин минута.

Хирургично отстраняване на почти половината от мозъка е възможно с малък или никакъв ефект върху личността или паметта

Тези факти за мозъка може да звучат налудничаво, но хемисферектомия, или хирургично отстраняване на половината от мозъка, се случва. Това е много рядка неврохирургична процедура, която се използва за лечение на различни припадъчни разстройства.

Този вид процедура обаче, както бихме могли да си представим, не се прави без въздействие. Някои черти са много специфични за едно полукълбо, поради което това може да даде много малки разлики. Обикновено паметта, хуморът и личността ще се възстановят, но познанието може да се промени малко.

Лишаването от сън може да повлияе на мозъка по много начини

Има причина да се препоръчва здрав - от седем до девет часа, сън на нощ. Тялото и мозъкът се нуждаят от почивка, за да функционират правилно, да запазят паметта и да реагират своевременно.

Лишаването от сън убива мозъчните клетки, може да създаде психоза, ако се повтаря дълго, както и да повлияе на познанието, преценката или времето за реакция. 

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини