От х:

Днес в x:

11 °C

Турбо-инфлацията в Турция е по-страшна от обезценяването на лирата

От над две години Турция се бори с икономическа и валутна криза. Президентът Ердоган успя да спре обезценяването на турската лира. Но турбо-инфлацията изяжда парите на хората. Цените растат неудържимо.

В продължение на две години турската лира се намираше в състояние на свободно падане. Безработицата достигна драматични равнища - особено сред младите хора в началото на трудовата им кариера. А цените на основните хранителни продукти непрекъснато играят. От есента на 2018 година, когато в Турция избухна икономическата и валутна криза, картината е все една и съща: положението е окаяно, а действията на властите така и не се увенчават с успех.

Турската лира се стабилизира

В края на миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган мелодраматично дръпна внезапната спирачка, оповестявайки "нова икономическа ера". Последваха сензационни уволнения: най-напред си отиде шефът на емисионната банка, а после финансовият министър, който е и зет на Ердоган.

В края на ноември властите взеха радикални мерки в областта на паричната политика. Водещата лихва изненадващо беше повишена от 10,25% на цели 15%, а малко по-късно - на 17%. Наблюдателите смятат това решение за повратно, защото по принцип Ердоган е привърженик на ниската водеща лихва. Тези мерки се отразиха положително върху валутния пазар и лирата само за няколко месеца повиши курса си с 18 на сто.

Икономистът Синан Алджън, професор в един от истанбулските университети, смята, че персоналните решения и повишаването на лихвата се отразяват положително на турската валута. Според него ясният курс на правителството в борбата срещу инфлацията също укрепва доверието в турската лира, което през последните години пострада по различни причини - сред тях са задлъжнялостта на частния сектор, която достигна 300 милиарда долара, и въвеждането на президентско управление в страната.

Кой е виновен за скока на цените?

Но стабилизирането на турската лира засега не успява да напълни джоба на обикновения турчин. Инфлацията в страната продължава да расте, а хората болезнено го усещат най-вече по цените на хранителните продукти, които през последните месеци се изстреляха в космоса. Турската статистическа служба констатира шеметен скок в цените на плодовете, зеленчуците, яйцата, олиото и млякото. Прзидентът Ердоган обвини търговците, които надували цените и преди две седмици оповести "строги наказания". Той призова търговците да не тероризират гражданите, а освен това като виновници за скока на цените привлече още сушата и пандемията.

Редица наблюдатели смятат обаче, че за инфлацията е виновна дългогодишната политика на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, насърчаваща най-вече строителния сектор. А в момента, вместо да подпомогне селското стопанство, намиращо се в криза поради дълготрайното пренебрежение на властите, турският президент се хвърля в поредна гигантоманска авантюра. Хората в Турция намат пари да си купят храна, а Ердоган оповестява старта на турска космическа програма. Миналата седмица той заяви, че с помощта на международни партньори Турция ще изстреля своя собствена, хибридна ракета към Луната. Тази акция трябва да се състои през 2023 година, точно за юбилея от основаването на Турската република, а към турските граждани беше отправен призивът да измислят дума за астронавт или космонавт на своя собствен, национален език.

Полетът към Луната раздвоява нацията. Част от хората в социалните мрежи ликуват, други обаче с основание питат дали във времена на икономическа криза е разумно да се харчат толкова много пари за космически полети.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини