От х:

Днес в x:

15 °C

Как да отговорим на неудобни детски въпроси

Веднага след като детето започне да говори, родителите се сблъскват с хилядите "защо-та".

Обикновено те са готови за повечето въпроси. Но пък някои са доста неудобни и се задават в най-неочаквания момент.

Естествено, те не трябва да се отклоняват, защото детето активно опознава света и все ще си намери отговора. Затова е по-добре, ако той дойде от родителите. 

"Откъде идват децата?"

Най-добре е да не си измисляме истории за щъркели, защото рискуваме детето ни да бъде осмивано от по-знаещите си връстници, а и да загубим доверието му. Отговорът ни трябва да е честен, но все пак да пропуска някои подробности.

Ако детето е на две или три годинки, можем да му обясним, че се е появило от корема на мама - пораснало е там, а когато му е станало тясно, лекарят му е помогнал да излезе.

На четири-пет години то ще започне да се интересува от това как се е появило в корема. Възможният отговор е: "Когато мама и татко се влюбиха, се прегърнаха силно и станаха едно, а след това татко предаде семето на мама, така че да се появи бебе." Когато детето доближи училищната възраст, може да се добавят и още честни подробности.

"Кого обичаш повече?"

Не трябва да бързаме с отговора, че обичаме всички еднакво. Изравняването може да обиди детето, защото с този въпрос то най-вероятно иска да привлече внимание. По-добре е да обясним, че обичаме всеки по свой начин.

Него, братчето му, баща им, собствената ни майка... Просто всяка любов е различна. Не можем да обичате всички еднакво, защото всеки от нас е специален.

Смърт и загуба

Децата често са изправени пред загубата на своите домашни любимци. Родителите бързат да ги заменят с нови, подобни, за да не забележи детето загубата, но това е грешка.

Децата трябва да преживеят събитието емоционално. Най-добре е да им кажем новината такава, каквато е. Да им обясним, че и на нас ни е трудно. Да поплачем заедно, да се прегърнем, да поговорим и да преживеем това, което се е случило - заедно. Може да направим прощален ритуал и да гледа детски филм по темата.

Вредните навици

Проблемът е по-лесен за предотвратяване, отколкото за решаване. Затова е важно да демотивираме детето за лоши навици. За да направим това, трябва да му обясним и да му покажем какво е отрицателното въздействие на даден лош навик, пише руското издание на Grazia.

Ако става въпрос за пушене, може да покажем снимка на белите дробове на пушач, състоянието на кожата и зъбите. Не трябва да си измисляме истории, да плашим детето, а да разчитаме на факти. И е добре да не забравяме, че освен думите, много важен е и личният пример.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини