От х:

Днес в x:

Германия удължи ограниченията до 7 март

Строгите ограничения заради пандемията в Германия остават до 7 март, като постепенно ще се отворят детски градини и училища, а до края на лятото ще бъде предложено на всеки да се ваксинира. Това решиха федералното и провинциалните правителства на съвместно заседание.

Общото заключение, цитирано от агенция ДПА, е че мерките дават резултат и броят на заразените значително е намалял. Но все още няма и основание за отмяната им, включително заради разпространяването на доста по-заразни варианти на коронавируса.

Ето какъв ще е режимът в следващия почти един месец:

Срещи с други хора се допускат само с един човек извън домакинството, като кръгът, с който лично се срещат германците, трябва да бъде максимално тесен. Препоръката е да се "ограничат всички контакти до абсолютен минимум и особено да се избягва събирането в закрити пространства".

Задължително трябва да се носят хирургически маски или такива със стандарт FFP2 в магазини и обществения транспорт. Ненужни частни пътувания и посещения трябва да се избягват.

Планира се всеки гражданин да получи "предложение за ваксиниране" до края на лятото, т.е. да му бъде поставена поне първата доза. Канцлерът Ангела Меркел каза, че иска на учителите и служителите от образованието да се предложи ваксиниране по-рано от планираното, т.е. до идването на лятото. Здравният министър ще провери дали на тази група може да се даде предимство.

Работодателите трябва да продължат да позволяват на служителите си да работят от домовете си, когато това е възможно. Подробностите се регулират с наредба на федералното министерство на труда. Правителствата в Берлин и провинциалните столици призовават работодателите строго да прилагат правилата - когато няколко души са в една стая в офиса, например, по-добре е да работят с маски.

Трябва да има приоритет отварянето на детски градини и образователни обекти за децата и младежите. Това трябва да е първият сектор за поетапно отваряне с предпазни мерки като провертряване, бързи тестове и - където е възможно - носене на маски с по-висока степен на защита. Всяка провинция сама решава кога да стане това.

Фризьорските салони ще отворят на 1 март, но при контрол на клиентите чрез предварително записване. Вътре трябва да се носят хирургически или FFP2 маски.

Само при "стабилни" показатели от не повече от 35 нови случая на заразени на 100 000 души в рамките на една седмица. Решението е на провинциите. Под "стабилни" имаме предвид задържането им поне за 3 дни, поясни Меркел.

Това е моментът, в който ще могат да заработят магазините (извън супермаркети, хранителни и аптеки, които и сега са отворени), музеи, галерии, фитнеси. Федералното и провинциалните правителства искат допълнително разработване на "стратегия за безопасно и справедливо отваряне", за да се облекчи режимът за културните обекти, спортуването по групи, забавленията, кетъринг и хотелската индустрии.

В районите с поне 50 нови заразени на 100 000 души в рамките на 7 дни може да се запазят строгите ограничения. Обсъждането на следващите стъпки ще бъде на 3 март.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Яс
    Ясно
    1 -1
    13:21, 11 фев 2021
    Това е дъщерята на Хитлер. Тя е слугиня на глобалистите. Фашизъм в действие.
    Не им завиждам на германците.
Последни новини