От х:

Днес в x:

Започва процесът срещу Тръмп

Адвокатите на Доналд Тръмп осъдиха процеса за импийчмънт срещу него като акт на "политически театър" от страна на демократите, като ги обвиниха, че експлоатират в полза на собствената си партия на хаоса и травмата от бунта в Капитолия, предаде Асошиейтед прес.

В съдебен документ, внесен преди началото на процеса в Сената, адвокатите на бившия президент го атакуваха на многобройни основания, загатвайки за правните и конституционни аргументи, които възнамеряват да представят, когато процесът започне днес.

Те твърдят, че Тръмп просто е упражнявал правата си съгласно Първата поправка,, когато е оспорвал изборните резултати и че изрично е насърчавал привържениците си към мирен протест и затова не може да бъде отговорен за действията на участниците в бунта. Те считат, че Сенатът няма право да съди Тръмп сега, след като вече е напуснал поста (аргумент, който се оспорва дори от някои консервативни юристи, отбелязва АП) и отричат, че целта на процеса е правосъдие.

"Вместо това той представлява само егоистичен опит на лидерите на демократите в Камарата на представителите да се въззползват от чувствата на ужас и объркване, които се стовариха върху всички американци от целия политически спектър, когато видяха разрушението в Капитолия на 6 януари, предизвикано от едва няколкостотин души. Вместо да действат, за да излекуват нацията или поне да се фокусират върху съдебното преследване на нарушителите на закона, които щурмуваха Капитолия, председателката на Камарата на представителите и нейните съюзници се опитаха безсърдечно да впрегнат хаоса на момента за собствената си политическа изгода", гласи тезата на защитата на Тръмп, цитирана от АП. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини