От х:

Днес в x:

Доналд Тръмп бе оправдан в процесa за импийчмънт в Сената

Доналд Тръмп бе оправдан от американския Сенат във втория процес за импийчмънт срещу него за последните 12 месеца, съобщи Ройтерс.

Той бе обвинен в подстрекателство към бунт, тъй като негова пламенна реч на 6 януари разбуни духовете сред негови привърженици и те щурмуваха Капитолия във Вашингтон, светилище на американската демокрация.

Петдесет и седем сенатори гласуваха "виновен", а 43 гласуваха "невинен". За да бъде осъден, бяха необходими гласовете на две трети от сенаторите (67 гласа), но това мнозинство не бе достигнато.

Седем от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп. Той напусна президентския пост на 20 януари, така че импийчмънтът нямаше как да бъде използван за отстраняването му от власт. Но демократите се надяваха с процедурата по импийчмънт той да бъде подведен под отговорност за нападението, при което загинаха петима души, и да гласуват да се наложи забрана на Тръмп да заема публична длъжност в бъдеще.

Републиканците спасиха Тръмп и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес за импийчмънт в Сената срещу тогавашния президент. Тогава само един сенатор от техните редици, Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини