От х:

Днес в x:

Турският съд отново заседава по делото срещу четиримата български граничари

Днес в Турския наказателен съд в Къркларели ще се състои петото заседание по делото срещу четиримата български гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер, съобщи БНР.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година. Според обвинителния акт, смъртта на мъжа е причинена "по небрежност". Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление.

Очаква се на днешното заседание пред турския съд адвокатът Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.

"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно, също и по същество, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими." - коментира той.

Адвокатът Молла допълва, че по направеното искане от турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол, няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието.

"Съдът искаше писмено да представя становището си и аз го дадох, и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина." - поясни юристът.

Четиримата български гранични служители - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини