От х:

Днес в x:

Венеция - с маски, но не карнавални

Изображение 1 от 3

    Един от най-колоритните фестивали в света с вековна традиция, който оглася улиците на Венеция две седмици преди началото на Великия пост, тази година няма да се проведе.

    А маските вече не са това, което бяха. Вместо красиви произведения на изкуството, носени заедно с пищни и пъстри костюми, днес те са просто задължително предпазно средство.

    Миналата година властите прекратиха венецианския карнавал в третия му ден, непосредствено преди Италия да се превърне в първата западна държава, ударена силно от COVID-19.

    Тази година карнавалът във Венеция трябваше да започне в събота, 30 януари, но пандемията направи невъзможно двуседмичното традиционно веселие в италианския град.

    Сега в страната има над 2.5 милиона потвърдени случая и над 88 000 регистрирани починали, като реалната им бройка със сигурност е доста по-голяма, пише Associated Press.

    Уличките на Венеция са зловещо пусти. Гондолите са закотвени, вместо да се подготвят за популярния парад с лодки в лагуната. Маските сега се носят не за забавление, а за защита. Местните и малцината посетители на града трябва да ги носят на всички обществени места.  

    По време на карнавала маските служат, за да "предпазват, да разкриват и да гарантират анонимност", каза Галтиеро Дал'Осто, собственик на студио за артистични маски "Трагикомико" във Венеция.

    "Парадоксално е, но сега не можем да усетим маската така. Принудени сме да носим защитни маски, които по някакъв начин препречват свободата на сетивата ни", добавя той.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини