От х:

Днес в x:

19 °C

Война на сателити

От няколко седмици Илон Мъск и Джеф Безос само си разменят първото и второто място в класацията на най-богатите хора в света. Цените на акциите им не спират да играят нагоре и надолу, а конкуренцията между милиардерите е безмилостно жестока, както биха казали някои.

Освен на тема богатство, Мъск и Безос се съревновават и заради споделеното желание да завладеят Космоса колкото се може по-скоро. А в подобни грандиозни битки винаги има място за подли номерца.

Преди дни SpaceX изстреля нова порция сателити, с които планира да осигурява интернет връзка и на най-недостъпните места на света. Междувременно стана ясно, че Илон Мъск е поискал разрешение от Федералната комисия по комуникациите спътниците на Starlink да бъдат в по-ниска орбита от първоначално планираното.

Възможността това да се случи обаче никак не се хареса на Безос. В интернет бе разпространена официалната позиция на Amazon.com Inc., в която се казва, че ако комисията разреши това, то сателитите на Starlink ще предизвикват смущения и сблъсъци с тези на Kuiper - дъщерна компания на Amazon, която също планира да предлага интернет услуги от Космоса. Затова и призивът на Безос е желанието на Мъск да не бъде одобрено.

Подобни спорове между две компании принципно се решават от регулаторните органи и не стават публично достояние. Този случай обаче е по-различен, защото говорим за двамата най-богати мъже в света и техните амбиции, които са толкова големи, че се простират отвъд границите на нашата планета.

Според собственика на Amazon, поредният ход на Илон Мъск е с цел да задуши конкуренцията в негово лице. Комапнията Starlink вече има изстреляни повече от 1000 сателита и може да се похвали с първите си записани клиенти в САЩ, Великобритания и Канада, въпреки че все още не предлага интернет услуги.

През 2020 г. Amazon получи от Федералната комисия по комуникациите разрешение да изстреля флотилия от 3236 сателита, но засега нито един не лети в орбита. Именно затова от SpaceX наричат проекта на Безос "все още зараждащите се планове на Amazon", предава Bloomberg.

По-ниската орбита, която Мъск иска да получи разрешение да използва, дава възможност за по-голяма скорост на предоставяната интернет услуга, защото сигналът трябва да изминава по-малко разстояние.

Според милиардера, ако комисията позволи това да се случи, сателитите му нито ще правят повече космически боклук, нито ще смущават тези на Безос. Но явно само той мисли така...

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини