От х:

Днес в x:

9 °C

Роботите идват

През 2016 г. базираната в Хонг Конг компания Hanson Robotics създава хуманоидния робот Sophia. Но новината за това постижение някак си отшумя и остана в миналото.

Тези дни обаче пак се заговори за дамата с изкуствен интелект - явно авторите й неслучайно са мълчали толкова време.

Едва ли някой е подготвен за живот с изкуствен интелект до себе си (освен Уил Смит и другите актьори в "Аз, роботът" може би), но от компанията обявиха официално, че са готови да пуснат на улицата (буквално) и в магазините четири модела роботи, между които и нечовешката Sophia.

Планът е да са готови с масовото им производството през първата половина на 2021 г. и очакванията са да се продадат хиляди.

"Светът на COVID-19 ще се нуждае от все повече автоматизация, за да запази хората в безопасност", казва Дейвид Хансън, основателя на Hanson Robotics.

Според Reuters, той вярва, че широката употреба на роботи може само да ни облекчи в настоящата пандемия - понеже те не са в състояние да предадат или да се заразят с вируса.

Но има и още една причина Хансън да се бие в гърдите с изобретенията си.

Той твърди, че роботите Sophia и Hanson (този вероятно е кръстен на него и май е много горд с "децата си") са уникални, защото са изключително човекоподобни. А тази тяхна "черта" ги прави изключително полезни в тези смутни времена на самота и социална изолация.

Без да имаме себе си за някакви параноици, си признаваме, че на нас всичко това ни звучи леко плашещо.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини