От х:

Днес в x:

17 °C

Джипитата искат по-малко административна тежест при ваксинацията срещу COVID-19

Личните лекари призовават ваксинирането на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.  Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Па
  пациент
  3 -1
  12:53, 26 яну 2021
  не стига че лекуват по телефона а имдават по 1000лв всеки месец за лекуване на болни от Ковид ами сега мрънкат че много трябвало да пишат те и без това друго не правят даже ще им дават и по 10лв на ваксиниран защо нали това им е работата Ище видите какви шашми ще стават Срещу заплащане на когото му трябва документ че е ваксиниран плаща и е готов
  • Сп
   Спас
   2 -2
   16:50, 26 яну 2021
   Пациентчето, в една корупционна ситуация винаги има две страни. Не давайте, и те няма да вземат. Ама ти още от сега си решил. Притрябва ли ти документ ще си платиш вместо да се ваксинираш.
   Между другото. Щом ти се виждат много парите които получават докторите вземи завърши една медицина че да се опаричиш. Нищо работа е.
 • 2
  До
  до Спас
  3 0
  18:29, 26 яну 2021
  на мене нито ми е нужен документ ниго пък и ще се ваксинирам а пък ми е малко късничко и да уча Но не реви за заплатите на докторите защото на идея си нямате какви пари вземат джипитата и по отделенията Най-ощетените доктори са в спешна помощ макар че точно те са на първа линия за всичко денонощно търчат докато джипитата си изключат още в 13ч телефоните и не вдигат до другия ден
  • Сп
   Спас
   1 -2
   19:02, 26 яну 2021
   Не искам да съм груб, но вие наистина ли знаете колко получава един личен лекар? Правите ли разлика между това което му превеждат от касата, и това което на практика е неговата заплата / Ако може да се нарече така тази част от сумата която влиза в джоба му /.
   За да не протакаме дискусията ще ви кажа че от големите пари / за които вероятно сте чули / които касата му превежда той плаща заплата на мед. сестра, пенсионни осигуровки за себе си и сестрата, здравни осигуровки, данъци на държавата, наем за кабинета, ток, вода, и други консумативи свързани с работата му, Като махнете всички тези присъщи разходи за доктора остават грубо около две хиляди. Малко повече, или малко по-малко в зависимост от това колко пациента има. Аз не бих нарекъл това " големи " пари. За вас не знам.
 • 3
  До
  до спас
  1 -1
  22:38, 26 яну 2021
  две хиляди лева може да вземе едно джипи на село но не и в градовете където пациентите им са по3000-4000хиляди някъде и повече ,акакво ще кажете за потребителските такси ,мед удостоверения някое джипи да е издало касова бележка,а повечето случаи наемат мед сестри пенсионерки за да не плащат осигуровки ,две хилядилева наистина не са много пари ,но нашите джипита работят за много много повече Живи и здрави да са ,но пак ще повторя ,че бърза помощ им върши основно работата а не могат да вземат и 2000лв накрая
 • 4
  Сп
  Спас
  0 -1
  12:36, 27 яну 2021
  Едва ли ще успея да променя мнението ви, а и излишно задълбахме в темата. Ще ви кажа само че в Хасково има 31 Джипита. По три, четири хиляди пациенти означава че Хасково трябва да е 90 - 120 хиляден град. Не съм сигурен дали в целия окръг сме останали толкова. Повече пациенти имат личните лекари които работят в затънтените кърджалийски села защото там млади не искат да ходят. Един от тях обслужва / друг е въпроса до колко може да го прави / по петнайсетина села и махали, и действително имат по три, пет хиляди пациенти. Градски доктор с повече от две хиляди е рядкост. Имаше такива в началото, но тъй като не могат да обслужват толкова хора те наеха пенсионирани фелдшери да им помагат. Това свали качеството, и хората масово се отписаха от тях.
  За това дайте да не гледаме в паничката да докторите. Те ако бяха много добре платени нямаше шейсет, седемдесет процента от завършващите медицина да тръгват за чужбина на другия ден след като си вземат дипломата.
 • 5
  До
  до Спас
  2 0
  18:24, 27 яну 2021
  оставам на същата позиция защото 45год работя в тази сфера и съм се нагледала на такива извращения ,че трябва да си бил вътре в нещата за да си наясно А колкото до младите лекари бягат защото на Запад за няколко години вземат специалност , тука макар че ревем че нямаме специалисти не се прави нищо по въпроса ,знам го от личен опит Бъдете жив и здрав

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини