От х:

Днес в x:

8 °C

Партиите в Кърджали заемат стартова позиция за парламентарния вот

Партиите в Кърджали заемат стартови позиции за парламентарния вот.  Вече вървят сондажи за предстоящата битка за Бастиона на Доган.  Кърджали е на път да възроди това си прозвище в кампания, която трябва да донесе убедителна победа на Движението за права и свободи.

  Минаха времената когато ДПС печелеше пет от петте депутатски мандата в Кърджалийския многомандатен район. По време на вота през 2017 г.”четата на Сокола” отбеляза най-ниския си изборен резултат и успя да вкара в Народното събрание едва трима депутати,  като отстъпи мандати на ГЕРБ и БСП.  Получи едва 45% от бюлетините, като отстъпи 22 на сто на ДОСТ.  Само факта, че хората на Местан не влязоха в парламента спаси Движението от фиаско в Кърджалийско.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. След успешна отчетно-изборна кампания и затягане на редиците Движението изглежда най-подготвено за парламентарния вот в областта. Очаква се локомотиви да бъдат председателя на партията Мустафа Карадайъ и неговия заместник д-р инж.Хасан Азис. Вероятно те ще водят листата в многомандатния ни район.Това ще бъде и демонстрация на единството в партията и на станалата любима дума:заедност.

  ДПС ще може да разчита и на силни младежки структури в областта. Те знаят как да правят кампания от „врата на врата” и да мобилизират електората.

Очакванията са ДПС да се върне към представянето си през 2014 г.когато взе 70,434% от гласовете и получи 4 мандата. За това се очаква да помогне и подкрепата от Анкара.

 ПП ГЕРБ,която е втората политическа сила в областта също е мобилизирана.Тя вече започна номинациите за депутати в страната. Очаква се това да стане и в Кърджали. Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и областен координатор понесе доста удари през изминалата година. Тя обаче е човекът в ГЕРБ който знае как се правят избори. И има да си го връща на ДПС,за опита да бъде отстранена от председателския пост в Народното събрание. През 2017 г.ГЕРБ взе 16,32% от гласвете, с които Караянчева влезе в парламента. Това е ръст спрямо вота от 2014 г.с два пункта. Не е изключено с антидепесе реторика ГЕРБ да увеличи резултата си.

  БСП напоследък държи мек тон на ДПС. Народният представител от левицата Александър Симов замлъкна. Той влезе в Народното събрание с 9,70% от гласовете на избирателите от областта, което е с 4 пункта повече от 2014г получени от левицата. Анализатори виждат в поведението на левите, индикация че може да върви пазарлък между Нинова и Доган. Едно е ясно,че шанс да вкара депутат БСП има само ако Нинова отиграе в кампанията темата за тандема Борисов-Пеевски.

  На политическата сцена в Кърджали има нова сила, която иска да се представи като изразител на опозицията срещу ДПС.  Това е коалиция „Демократична България” със съпредседател Христо Иванов. Иванов се поклони на Тюркян чешма,посети изселническите организации в Турция и декларира, че не би направил коалиция с хората на Сокола.  Той печели привърженици сред изселниците с настояването за гласуване по пощата. Такова гласуване би мобилизирало максимално нашенци в южната ни съседка.

Христо Иванов дискретно сондира и възможностите за съвместна коалиция с гражданското сдружение „Движение за единство на народа”на Мехмед Дикме. Дикме е убеден в силна подкрепа на своята кандидатура в региона. Той не се страхува от конкуренцията на Лютви Местан и Касим Дал, които кани за членове на своята формация.

  Две формации също търсят контакти с „дернеците”в Турция. Едната е Републиканци за България на Цветан Цветанов,а другата „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Към тях проявяват внимание изселнически лидери от Бурса, където е най-голямата ни изселническа диаспора.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини