От х:

Днес в x:

Партиите в Кърджали заемат стартова позиция за парламентарния вот

Партиите в Кърджали заемат стартови позиции за парламентарния вот.  Вече вървят сондажи за предстоящата битка за Бастиона на Доган.  Кърджали е на път да възроди това си прозвище в кампания, която трябва да донесе убедителна победа на Движението за права и свободи.

  Минаха времената когато ДПС печелеше пет от петте депутатски мандата в Кърджалийския многомандатен район. По време на вота през 2017 г.”четата на Сокола” отбеляза най-ниския си изборен резултат и успя да вкара в Народното събрание едва трима депутати,  като отстъпи мандати на ГЕРБ и БСП.  Получи едва 45% от бюлетините, като отстъпи 22 на сто на ДОСТ.  Само факта, че хората на Местан не влязоха в парламента спаси Движението от фиаско в Кърджалийско.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. След успешна отчетно-изборна кампания и затягане на редиците Движението изглежда най-подготвено за парламентарния вот в областта. Очаква се локомотиви да бъдат председателя на партията Мустафа Карадайъ и неговия заместник д-р инж.Хасан Азис. Вероятно те ще водят листата в многомандатния ни район.Това ще бъде и демонстрация на единството в партията и на станалата любима дума:заедност.

  ДПС ще може да разчита и на силни младежки структури в областта. Те знаят как да правят кампания от „врата на врата” и да мобилизират електората.

Очакванията са ДПС да се върне към представянето си през 2014 г.когато взе 70,434% от гласовете и получи 4 мандата. За това се очаква да помогне и подкрепата от Анкара.

 ПП ГЕРБ,която е втората политическа сила в областта също е мобилизирана.Тя вече започна номинациите за депутати в страната. Очаква се това да стане и в Кърджали. Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и областен координатор понесе доста удари през изминалата година. Тя обаче е човекът в ГЕРБ който знае как се правят избори. И има да си го връща на ДПС,за опита да бъде отстранена от председателския пост в Народното събрание. През 2017 г.ГЕРБ взе 16,32% от гласвете, с които Караянчева влезе в парламента. Това е ръст спрямо вота от 2014 г.с два пункта. Не е изключено с антидепесе реторика ГЕРБ да увеличи резултата си.

  БСП напоследък държи мек тон на ДПС. Народният представител от левицата Александър Симов замлъкна. Той влезе в Народното събрание с 9,70% от гласовете на избирателите от областта, което е с 4 пункта повече от 2014г получени от левицата. Анализатори виждат в поведението на левите, индикация че може да върви пазарлък между Нинова и Доган. Едно е ясно,че шанс да вкара депутат БСП има само ако Нинова отиграе в кампанията темата за тандема Борисов-Пеевски.

  На политическата сцена в Кърджали има нова сила, която иска да се представи като изразител на опозицията срещу ДПС.  Това е коалиция „Демократична България” със съпредседател Христо Иванов. Иванов се поклони на Тюркян чешма,посети изселническите организации в Турция и декларира, че не би направил коалиция с хората на Сокола.  Той печели привърженици сред изселниците с настояването за гласуване по пощата. Такова гласуване би мобилизирало максимално нашенци в южната ни съседка.

Христо Иванов дискретно сондира и възможностите за съвместна коалиция с гражданското сдружение „Движение за единство на народа”на Мехмед Дикме. Дикме е убеден в силна подкрепа на своята кандидатура в региона. Той не се страхува от конкуренцията на Лютви Местан и Касим Дал, които кани за членове на своята формация.

  Две формации също търсят контакти с „дернеците”в Турция. Едната е Републиканци за България на Цветан Цветанов,а другата „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Към тях проявяват внимание изселнически лидери от Бурса, където е най-голямата ни изселническа диаспора.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини