От х:

Днес в x:

Mъcĸ обяви награда от 100 млн. долара за създател на технология за улавяне на въглероден диоксид

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск заяви, че възнагради със 100 млн. долара създателя на най-добрата най-добрата технология за улавяне на въглероден диоксид , предаде Блумбърг.

Мъск обяви наградата в предпочитаното от него средство за комуникация - Twitter, като поясни, че следващата седмица ще представи повече подробности за инициативата.

Богатството на Мъск нарасна значително през миналата година на фона на рязкото поскъпване на акциите на Tesla, като според Индекса на милиардерите на Блумбърг той е най-богатият човек на планетата с нетно състояние от 201 млрд. долара.

Фокусът на Мъск върху технологиите за улавянето на въглерод е в съответствие с другите му бизнес интереси, които до голяма степен са насочени към създаването на технологични решения на екологични проблеми.

Улавянето и съхранението на въглерод е комбинация от различни технологии,  които имат една обща цел – предотвратяване на допринасящото за глобалното затопляне изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата. Такива системи могат да бъдат инсталирани за улавяне на въглеродни емисии от електроцентрали, промишлени заводи или дори директно от въздуха.

По света съществуват около две дузини мащабни централи, които улавят около 40 млн. метрични тона въглероден диоксид всяка година, което се равнява на около 0,1% от общите годишни емисии.

Източник: manager.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини