От х:

Днес в x:

Светият синод на Гърция:Във ваксините срещу копонавирус не са използвани човешки ембриони!

Социалните медии в съседката ни Гърция оживено обсъждат въпроса дали се използват човешки ембриони във ваксините против Ковид19 и доколко етично е да си правят  ваксинации вярващите с такъв състав на ваксините, информира сайтът GreekReporter.

Във връзка с това Синодът на Еладската православна църква оповести, че използваните в Гърция ваксини против коронавируса не включват клетки на ембриони, а ваксинацията е свободен личен избор на всеки човек и няма да е «нарушаване на правата вяра и живот». Вече е бил ваксиниран един от йерарсите на гръцката църква митрополит Йерофей, «представлаващ архиепископът на Атина, който е преболедувал коронавируса и няма да бъде ваксиниран», и всички останали служители на църквата.

Ваксинацията в Гърция започна на 27 декември 2020 година и Митрополит Йерофей е сред първите, ваксинирали се в страната. «Синодът внимателно следи въпроса чрез Синодалната комисия по биоетика, който със своите постоянни отчети информира за всички събития. В този контекст Светия синод е бил информиран за това, че в резултат на изследвания са установили, че ваксините против COVID-19, използвани в страната, не използват култури от ембрионални клетки за тяхното производство», пише в съобщението на Синода.

«Светия синод повтаря, особено за тези от неговите членове, които са  чувствителни към сценария за опасностите, основани на еднострнна и непроверена журналистическа информация от интернет или на различни предубеждения, че ваксинацията не е богословски или църковен въпрос, а медицинско-научен и е свободен личен избор на всеки човек по съвета на неговия лекар, и не е нарушение на правата вяра и живот».

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини